Baloldali.hu: A szereplők változnak, a tartalom marad
Átalakítja kormányát Orbán Viktor: a folyamat csütörtökön el is kezdődött Réthelyi Miklós lemondásával a humán csúcstárca éléről, és Balog Zoltán jelölésével.
Baloldali.hu: A szereplők változnak, a tartalom marad

Ha a pletykák igazak, Varga Mihályból IMF-miniszter, Rogán Antalból frakcióvezető, Lázár Jánosból pedig a Miniszterelnökség államtitkára lehet. A fő kérdés persze nem a személyekben rejlik, hanem abban, hogy változik-e a kormány politikája és stílusa az átalakítástól. Mi szkeptikusak vagyunk, és minden okunk megvan rá.

 

Először is kezdjük azzal, mit veszítünk a kormányátalakítással. Réthelyi Miklós távozásával nem sokat: a tekintélyes professzor és akadémikus ugyanis semmi érdemlegeset nem alkotott 2010 óta. Ami tárcájánál történt, részben a korábbi struktúrák helyben hagyása, részben ártalmas rombolás: ez utóbbi Hoffmann Rózsa tevékenységére vonatkozik, akinek a XXI. századi oktatásról olyan elképzelései vannak, amely láttán egy hetvenes évekbeli Magyarországon született Bismarck is elégedetten kacsintana. A kultúra, művészet és egészségügy területén is leginkább az államtitkárok voltak aktívak Réthelyi helyett: Szőcs Géza nevetséges tevékenységét sebtapaszként enyhítette Szócska Miklós egészségügyi államtitkár, akinek legalább a megszorításokat sikerült kulturáltan levezetni. Neki ennyi jutott.

 

Réthelyit Balog Zoltán váltja, aki eddig a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárságot vezette, ami magyarul roma integrációt jelent. Balog talán kevéssé tehet róla, de a szociális ellátás csökkentésével, a 47 ezer forintos közmunkaprogrammal azért e területen is inkább visszalépés történt, mint fejlődés. Az államtitkár eddig nem alkotott igazán maradandót, az egészségügyben, oktatásban pedig nem szakember: úgyhogy azt várhatjuk, marad, ami eddig volt. Egyébként stílusban is: Réthelyi Miklósnál nehéz visszafogottabbnak lenni. A gazdasági területen sem lesz nagy változás: egy visszafogott, nemzetközi környezetben is megjelenni képes, de megkötött kezű szereplőt – Fellegi Tamást – válthat egy visszafogott, nemzetközi környezetben is megjelenni képes, de megkötött kezű szereplő, Varga Mihály. Hurrá.

 

A frakcióvezető-váltás valamivel érdekesebb: a hírek szerint Lázár Jánosból államtitkár lesz, és ha Varga Mihály szerepköréhez igazodik, akkor a Miniszterelnökség vezetése egyértelműen Lázár hátrébb húzása, hódmezővásárhelyi hátországának feladása miatt egyben pedig teljes betagozása Orbán Viktor alá. Rogán Antal frakcióvezetői címe mellett még két évig megtarthatja az V. kerületi polgármesterségét, és ezzel némi autonómiát – igaz, Rogán ezt az elmúlt két évben nem annyira konstruktív kritika megfogalmazására, hanem gyanús ügyeinek http://kmonitor.hu/adatbazis/cimkek/rogan-antal szaporítására használta. Ha pedig Rogán Antal frakcióvezetőként egy visszafogottabb, engedékenyebb stílust ütne meg, azért ne felejtsük el, hogy a polgármester többek közt a Médiatörvény szerzője, és az ehhez hasonló tettek azért valamivel hangosabbak a lágy szavaknál. Jut eszünkbe, mielőtt ódákat kezdenénk zengeni Áder János egyébként valóban jól megírt köztársasági elnöki beszédéről, szintén tartsuk észben, hogy ő volt a bírósági szervezetrendszert egy az egyben Handó Tünde kezébe adó bírósági törvény, és a Fidesznek kedvező választási törvény felelőse. Ezek után lehet gesztusokat tenni, csak nem lesz hiteles.

 

A kormányátalakítással azonban nemcsak a személyek miatt nem fog túl sok dolog változni, hanem a struktúra miatt sem. A Fidesz egy végletekig centralizált pártszervezet, ahol minden döntés Orbán Viktor kezében van, talán egyedül a gazdasági holdudvar élvez némi szabadságot (mellesleg pont nekik nem kéne). Amíg a miniszterek nem élveznek némi önállóságot, érdemi változásra nem lehet számítani, csak arra, hogy Orbán az érdekeinek megfelelően tologatja különböző pozíciókba bizalmi embereit, mint Polgár Judit a sakkbábukat. Másrészt Orbán pontosan azokat az embereket hagyta pozícióban, akik igazán népszerűtlenek és az elmúlt két évben látványosat buktak saját területükön: természetesen elsősorban Matolcsy Györgyre és Hoffmann Rózsára gondolunk.

 

A Fidesz téved, ha azt hiszi, a népszerű politizáláshoz elegendő a stíluson módosítani, téved, ha azt gondolja, az elhasználódott arcokkal és a kommunikációval van probléma. A gond ugyanis a tartalommal van. Azt kellene lecserélni, megváltoztatni: a miniszterek és államtitkárok személye másodlagos.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
4    *    5    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.