Az összefogás apró betűs része
Mesterházy Attila és Bajnai Gordon együttműködésről szóló közös nyilatkozatával ideiglenesen csendesebb lett az ellenzéki összefogást szorgalmazók kórusa, de két kérdés még biztosan meg fogja határozni a témáról szóló diskurzust a következő hónapokban is. Az egyik a miniszterelnök-jelölt kérdése, a másik a választási együttműködés pontos formája, avagy az összefogás apró betűs része.
Az összefogás apró betűs része

Ez utóbbiról esik jóval kevesebb szó, holott a közös indulás módja meghatározó fontosságú lehet a baloldali ellenzék közös sikere vagy bukása szempontjából.  

 

Az ellenzéki formációk alapvetően két indulási lehetőséggel számolnak: a közös listával és a koordinált indulással. A közös lista esetén az összefogásban részt vevő baloldali pártok pártszövetségként állítanak egyetlen, közös országos listát, illetve a 106 egyéni választókörzetben is ennek a pártszövetségnek a színeiben indítanak közös jelölteket. A választók „csomagban” kapnák a baloldal politikusait és pártjait, vagy mindet választanák, vagy egyiket sem – lehetőségük nem lenne válogatni közülük. A koordinált indulás jóval lazább együttműködés képét mutatná. A baloldali pártok külön-külön önálló országos pártlistákat állítanak, az egyéni körzetekben azonban nem indítanak egymással szemben jelölteket. Így listán minden ellenzéki szavazó az általa preferált listára szavazhatna, egyéniben azonban annak a pártnak a jelöltjére, amelyiket az előzetes tárgyalások alapján az adott körzetben a legesélyesebbnek tartottak az összefogásban közreműködő pártok.

 

A közös lista és a koordinált indulás mellett is számos érv és ellenérv hangzott el az elmúlt hónapokban. Célunk az, hogy ezeket sorra vegyük, és bemutassuk, álláspontunk szerint melyik együttműködési forma mikor a legcélszerűbb.

 

A koordinált indulás egyértelmű előnye, hogy az összefogásnak ebben a formájában az egyes politikai alakulatok megőrizhetik önálló identitásukat, nem vesznek el egy választási pártszövetség vagy választási párt olvasztótégelyében. Ez inkább az újonnan létrejött, kisebb formációk számára lehet kedvező, akik megőrizhetik „szüzességüket” azáltal, hogy intézményes formában nem vesznek részt az együttműködésben, egyúttal a saját jelentőségüket is növelhetik, hogy önálló országos listával és meghatározott számú egyéni jelölttel is szerepel a nevük a szavazóíveken.

 

Az írás a nol.hu-n folytatódik.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
9    *    6    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.