Az Orbán-korszak meghaladása
„Magyarország kockázati felára alig marad el a válság eddigi legrosszabb heteinek számaitól és messze meghaladja azt az értéket, amely a szocialista kormányzás végén fennállt.” - szól a helyzetértékelés Mesterházy Attila heti írásában.
Az Orbán-korszak meghaladása

A szocialisták elnöke a jelenlegi kormány leváltásának stratégiai kihívásairól írt az e heti politikai eseményeket kommentáló írásában. A jövőről azonban csak a múltból és a jelenből kiindulva lehet beszélni.

 

„A rossz minősítések annak ellenére érkeznek, hogy a költségvetési politika elvileg nagyon szigorú - amit a választópolgárok sajnos a saját bőrükön éreznek. A benzin és a gázolaj ára 400 forint felett szárnyal, a svájci frank árfolyama megint az egekben van ismét a szívbajt hozva a devizahitelesekre. Emelkednek az adók. Közben mégse jut több pénz az oktatásra és az egészségügyre. A szómágia ellenére az államadósság nem csökken, viszont a nyugdíjvagyon elfogyott és a költségvetési elvonások miatt a gazdaság lefagyott.”

 

“A helyzet úgy áll, hogy Orbán Viktor és Matolcsy György egy egészen különleges "gazdaságpolitikai mixet" - ahogy ők szeretik nevezni - állítottak elő. A megszorítás gyomorszájon vágja a lakosságot, a gazdaság leáll, a gazdaság szereplői mégsem hisznek a szigorú költségvetési politika sikerében. Ők is látják ugyanis, hogy az egykulcsos adóval és az adókedvezményekkel zúdul ki a pénz a büdzséből, meg azt is, hogy a közszolgáltatások államosítása nem teszi hatékonyabbá és jobbá sem az érintett rendszereket. Az orbáni kísérlet eredménye az, hogy a megszorítást a lakosság a bőrén érzi majd, viszont a piac nem hisz benne. Kettőből kettőt hibázott el a kormány, ami a célokat illeti.”

 

Ezekből a premisszákból jut el a következő hónapok, évek legfontosabb teendőihez:

 

„Ilyenkor különösen nagy az ellenzék felelőssége, elsősorban az ellenzék legnagyobb pártjáé. A Váltópárt 2014 stratégia nem csupán arról szól, hogy az MSZP újra utat találjon a választókhoz, bár nyilván ez is nagyon fontos. Az Orbán-kormány katasztrofális gazdasági és társadalmi következményekkel járó politikájával szemben azonban többet kell nyújtanunk: összetett, koherens, szakpolitikailag erős, társadalomképében kiforrott programot. E munka elején járunk, de már ezen dolgozunk: programalkotó műhelyeink a váltópárti program megalapozását végzik.”

 

„Az MSZP programját és működését illetően egyaránt a jövő felé tart, hogy elkötelezett tagjaival, támogatóival, szavazóival együtt alkalmassá váljon az Orbán-korszak meghaladására, a demokrácia és a biztonságos élet helyreállítására.” - írja Mesterházy az MSZP honlapján.

 

A teljes írást az mszp.hu-n olvashatja el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
2    -    2    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.