Az önkormányzati választások tétje
A kormánypárti képviselők már többször jelezték, hogy korántsem tekintik marginálisnak az önkormányzati választásokat, sőt mindent megtesznek azért, hogy helyben is narancsba forduljon az ország. Pedig - bár furcsának tűnhet - hatalomtechnikai szempontból egyes városok elengedésével még jól is járna a jelenlegi kormánypárt.
Az önkormányzati választások tétje

A kormánypárti képviselők már többször jelezték, hogy korántsem tekintik marginálisnak az önkormányzati választásokat, sőt mindent megtesznek azért, hogy helyben is narancsba forduljon az ország. Pedig - bár furcsának tűnhet - hatalomtechnikai szempontból egyes városok elengedésével még jól is járna a jelenlegi kormánypárt. 

 

A 2011-2014 közötti éveket röviden a hazai önkormányzatiság apályaként írhatjuk le: az új önkormányzati rendszer kiépítése során a kétharmados kormánypárti többség - miként mi is bemutattuk írásainkban - a helyi közösségektől több lépcsőben, folyamatosan vonták el a fontosabb feladatokat, így azok jelentősége radikálisan csökkent.

 

Csökkent, de nem tűnt el: a településüzemeltetés, az ahhoz kapcsolódó vagyonnal való gazdálkodás, a területfejlesztés, valamint bizonyos alapvető szolgáltatások ellátása még mindig a (települési) önkormányzatok hatáskörébe tartozik, valamint számos fejlesztés is hozzájuk kötődik. Ezért még így is kellően nagy jelentőséggel bír, hogy ki vezetheti - immáron öt éven át - a helyi közösségeket.

 

Miért lenne ésszerű egyes városok elengedése? 

Legutóbb Gulyás Gergely kijelentése kavart nagy vihart, aki eléggé durván finoman jelezte, hogy "az sem mindegy, hogy a települések hogyan viszonyulnak a kormányhoz", s kifejezte azon reményét, hogy  "a választópolgárok olyan vezetőket fognak választani október 12-én, akik a kormánnyal szeretnének saját településük fejlesztése és jövője érdekében együttműködni". Már ez is mutatja, hogy a jobboldal fontosnak tartja az önkormányzati választásokat, pedig akár ettől el is tekinthetne.

 

Hiszen akkor a szükségszerű forráskivonások miatti intézményi bezárások, elbocsátások esetében (ami a túlkapacitás miatt kialakult), könnyebb lenne "bűnbakot" találni a baloldali többségű önkormányzatok szerepében. Így azonban a kormány kénytelen a sajátjai ellen dolgozni, a bezárások saját helyi bázisát ronthatják. Ugyanakkor rengeteg EU-s forrás áramlik az önkormányzatokon keresztül, ezek a források pedig megmaradnak 2014 után is.

 

Az írás folytatását a Ténytár blogon olvashatják el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
0    -    5    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.