Az isteni hatalom
Március 1-jén új fejezet nyílt a magyarországi egyházak történetében. Változik a hit, a relígió, az oltár, a szentség és a templom "állami besorolása". És ezzel együtt nyilván Isten jogállása és technikai adószáma is. Mert, habár minden egyház egyenlő, lesznek közép- és szuperegyenlőek - írja a 168 óra Online.

– Szívük szerint tán azt szerették volna, ha törvény mondja ki, hogy Magyarországon egy felekezet létezik (számít), a római katolikus – mondja ironikusan Donáth László evangélikus lelkész (Békásmegyer), az MSZP volt képviselője.De hát ez nehezen menne abban az országban, ahol létezik népes (húszszázalékos) református kisebbség, számtalan kisebb felekezet mellett. Maga a miniszterelnök kálvinista kötődésű, míg neje katolikus. Az első két gyermeket Iványi Gábor metodista lelkész keresztelte a rendszerváltás kezdetén. Iványi a korai időkből ismeri Orbánt (rég nem beszélnek), nem tartotta mélyen hívő embernek. Legföljebb „Párizs megér egy misét”-típus a politikai élővilágban, mondja róla. (Mozgó Világ, Ráday Eszter interjúja.)– Hívő ember így nem is hoz törvényt – mondja a lelkész.Felindultsága érthető. Harminc év munkája hullik darabokra egy gyors szavazás után, a húsz év alatt kiépített karitatív birodalom. Márciustól ugrik a melegedő (jön a tavasz), a kórház, a főiskola, az elemi, az óvodák. A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (ez a kisebb, szakadár metodista gyülekezet hivatalos neve) húsz éve erőn felül teljesít. A karitatív munkát állítják a középpontba.Iványi évnapra kapja az orbáni ajándékot. Harminc éve múlt, hogy az Állami Egyházügyi Hivatal (ÁEH) szakkáderei kipiszkálták a ma is létező nagyobbik metodista közösségből és a kispesti imaházból, hogy hosszú küzdelem után elismerje a magas hivatal. Hosszú ideig utcán, járdán prédikált. Iványi gyülekezete ismét a leépülés határán áll. A lelkész elvben nem is lelkész. A cím használatára egyházi személy jogosult, s Iványi márciustól legföljebb „egyesületi elnök”. Igaz, az ő felfogása más. A lelkész nem papíron, munkakönyvileg lelkész, hanem a belső hang által vezetve. És ehhez nem kell munkajogi engedély.– Március 1-jétől nem vagyunk egyház – mondja. – És ez ellen semmit sem tehetünk. Az egyházak a miniszterelnök úr kegyéből születnek és szűnnek meg.
Iványi már nem is ezen kesereg.


– Ma már csak az érdekel, mi lesz az öt-hatezer ellátottunkkal, a nyolcszáz munkavállalónkkal.
Hát mi lenne?

 

No persze, ahol vágják a fát, ott hull a forgács – erősítjük meg a miniszterelnöki filozófiát. A vallásügy is az egész pályás letámadás része.A végszavazás utáni (decemberben átmenetileg visszavont) egyházi törvénynek számos érdekes kiágazása van. Ma már olyan, mint egy számkóddal ellátott, rejtjelezett üzenet. Tizennégy, tizennyolc és hatvanhat. Ez három számozott listát jelent. A tizennégy első körös, a vallási elit, megkapja az „egyház” titulust. Tizennyolc második körös bizalommal folyamodhat „kímélő költségvetési elbánásért”, hogy a parlament kegyéből fennmaradjon. A „parlament kegye” fordulat a KDNP-s Lukács Tamástól, az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának elnökétől származik. Szerencsétlen mondat volt. („Ez nem jog, hanem kegy.”) Azóta mosogatja magáról.A harmadik körösök elvesztették egyházi státuszukat. Közülük tizenkilencen egy év múlva talán próbát tehetnek. Addig egyesületként bizonyítanak.De a kisebb metodista közösséget ez már nem érinti. Ők ugyanis nem folyamodnak többé.

 

A teljes cikket a 168 óra Online-on olvashatja el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
3    -    9    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.