Az ember, akinek csak a zemberek számítanak
Orbán Viktort kizárólag az érdekli, hogy valami népszerű legyen. Elvenni a pénzt a pártoktól népszerű. Csak éppen korlátozza a demokratikus versengést és felbillenti a pályát.
Az ember, akinek csak a zemberek számítanak

Csütörtökön Orbán Viktor egy egészen abszurd ötlettel állt elő: felvetette, hogy a válságra való tekintettel töröljék el a politikai pártok állami támogatását a következő két évre. A terv elképesztő mértékben cinikus és gátlástalan, valamint veszélyezteti a demokratikus rendszer normális működését is – azonban a választók többsége minden bizonnyal támogatná a javaslatot.

 

Ez pedig egy, a kormányfő ötletén túlmutató kérdést vet fel: vajon meddig terjed a demokratikus legitimitás?

 

A 2006-os bukás előtt néhány héttel Orbán Viktor egy újabb énjét fedezte fel, ami azóta is meghatározza a személye körüli kommunikációt. Ez a „plebejus" politikusi logika, melynek értelmében Orbán Vktor kizárólag a „zemberek" problémáival törődik és nem érdekli a különféle elitcsoportok és értelmiségiek fanyalgása az olyan elvont kérdésekben, mint szabadság, jogok, vagy éppen demokrácia. Csakis azok a szempontok számítanak, ami alapján a hétköznapi emberek szavaznak.

 

2006-tól kezdve Orbán Viktor még tovább lassította beszédének tempóját, még modorosabb lett a hangsúlyozása, de mindenek előtt elfogadta azt a logikát, hogy a politika a rövid távú szavazatmaximalizálásról szól. Miként egykor Bill Clinton vagy Tony Blair, ő is ahhoz igazítja nem csak mondandóját, hanem kormányának politikáját is, hogy mit gondol, mi bizonyul majd népszerűnek.

 

Ennek a stratégiának számtalan buktatója van, amint azt Clinton 1996-os óriási kongresszusi veresége, Blair lelepleződő hazugsága az iraki háborúról, vagy éppen Orbán Viktor EU- és IMF-cikkcakkjai mutatták. Ezek a példák azonban csupán a vázolt megközelítés politikai eredményességét kérdőjelezik meg.

 

Orbán Viktor „pártfinanszírozási szükségállapota" kapcsán azonban egyenesen arról kell elgondolkoznunk, hogy vajon lebonthatja-e a demokráciát egy demokratikus politikus, ha ez a tette népszerű és bírja a többség támogatását? Ebben a kontextusban értelmetlen a politikai eredményesség szempontjából vizsgálni a tervezett intézkedést, hiszen az egész ötlet lényege éppen az, hogy korlátozza a versenyt és felbillenti a pályát.

 

A teljes cikket a Véleményvezér blogon olvashatja el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
8    -    0    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.