Amerika, mi és az IMF
"Az Egyesült Államok egyetlen uniós országgal sem "párbajozott" úgy, mint most teszi Magyarországgal" - írja Aczél Endre a Népszabadságban.

„Következetesen és kiszámítottan jönnek a washingtoni diplomácia felől azok a nyilatkozatok, amelyek az amerikai demokrácia legszentebb értékét: a „fékek és egyensúlyok” rendszerét próbálják védelmezni az Orbán-kormány hatalommonopolizálásával szemben.” - jelzi a Népszabadság külügyes újságírója az egyre nyilvánvalóbb jelenséget.

 

„Az amerikaiak nem szokták meg, hogy barátaik köpnek a kritikájukra. A hangsúly a „barát” szón van, mert mi nem vagyunk Oroszország, Belarusz vagy Venezuela. Móres viszont olykor a hitszegőbarátnak is kijár. Nem szeretném az ördögöt a falra festeni; ott van. Képzelegni se szeretnék, de a Budapestről viharos sebességgel távozó IMF-delegáció dolga után vajon az Egyesült Államok mint a valutaalap főrészvényese milyen magatartást tanúsít a magyar hitelkérelemre nézve? A végrehajtó tanácsban az amerikai képviselőszavazata perdöntőlehet. Akkor, ha az unió – az általa igényelt törvénymódosítások megtétele és az alkotmányos aggályok magyar respektálása után – zöld utat ad a hitelezésnek. E nélkül nem megy. Kollégám megírta már: az IMF csak olyan, bajba jutott uniós tagországon segíthet, amelynek a jogrendje teljes harmóniában van az uniós alapszerződéssel. A mai magyar nincsen, a készülőmég kevésbé.” - fejezi ki Aczél az aggályait.

 

„Ám tegyük fel, végsősoron az IMF dönt. Akkor majd jön egy telefonbeszélgetés, hasonló ahhoz, mint amilyen De la Rosiére akkori vezérigazgató és Donald Regan amerikai pénzügyminiszter között folyt Magyarország felvételének előestéjén (1982). Ha nincs az a bizonyos, vonakodó regani igen, akkor a Kádár-Magyarország tönkremegy. Ennyit arról, miért érdemes jóban lenni Amerikával.” - érzékelteti a szerzőa kérdés súlyát.

 

A teljes írást a nol.hu-n olvashatja el.

 

Kép forrása: nol.hu

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
2    +    2    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.