Állami hátszél a katolikus jogászképzésnek
A minőségi mutatók egyáltalán nem indokolják, hogy az ELTE mellett az állam szeptembertől miért csak a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi képzését támogatja. Az egyetemi rangsorokban a legtöbb szempont alapján jobb helyen áll a szegedi, a debreceni vagy éppen a miskolci jogászképzés - írja az Index.hu.

Szeptembertől csak az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE) és a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen (PPKE) lehet állami ösztöndíjas, azaz államilag támogatott jogászképzésre jelentkezni. Mint január elején kiderült, a korábbi 800 államilag támogatott férőhely helyett idén szeptembertől már csak 100 újonnan felvett jogászhallgató képzését finanszírozza az állam.

 

A január 20-án nyilvánosságra került idei intézményi keretszámokból vált világossá, hogy a 100 férőhelyen az ELTE és a Pázmány jogi kara osztozhat fele-fele arányban, míg a vidéki jogászkarok szeptembertől már csak tandíjas képzésre vehetnek fel hallgatókat.

 

A felsőoktatási szakemberek azóta is találgatják, miért éppen a két budapesti egyetem kapta a minimális állami kvótát. Egy sajtótájékoztatón Hoffmann Rózsa a következőkkel indokolta a döntést: "Nem a vidék ellen irányult, hanem a nagy hagyományokkal rendelkező ELTE, és a növekvő hagyományú Pázmány Péter Katolikus Egyetem javára szolgált a döntés."

 

Az Index közvetlenül is a Nemzetierőforrás-minisztérium oktatási államtitkárságához fordult, hogy indokolják meg, milyen minőségi mutatók vagy egyéb szempontok alapján született ez a döntés. Az államtitkárság válasza szerint a jogászképzés keretszámainak elosztásánál két lehetőség közül kellett választaniuk: vagy szétaprózzák a rendelkezésre álló 100 helyet, vagy „egy-két képzési központnak” adják. A tárca és a javaslattevő szakértők, testületek végül az utóbbi mellett döntöttek. Az oktatási államtitkárság szerint a Vatikáni szerződés alapján az állam kötelessége a katolikus egyetem támogatása, a döntésnél pedig azt mérlegelték, hogy a kevés állami férőhelyet inkább egy-két intézménynek adják, minthogy szétaprózzák az összes jogi kar között.

 

A teljes cikket az Index.hu-n olvashatja el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
7    -    5    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.