Államadósság: megmutatjuk, hogyan is állunk
Augusztus közepén a Nemzetgazdasági Minisztérium egy rövid közleményben tudatta, hogy a tárca technikai okokból, magas szoftverkarbantartási igénye miatt az adósságnyomás-mérőt a jövőben nem üzemelteti tovább. Mi úgy döntöttünk, hogy azok számára, akikben emiatt hiányérzet keletkezett, megcsináljuk a saját adósságnyomás-mérőnket.
Államadósság: megmutatjuk, hogyan is állunk

Így ha valaki lusta az Államadósság Kezelő Központ vagy a Magyar Nemzeti Bank vonatkozó statisztikáit előkeresni, pár kattintással megnézheti az utolsó negyedéves adatot.

 

Mivel az államadósság nemcsak a kormány, hanem a mi vesszőparipánk is, megnéztük, mi történt a kormányváltás óta a témában. A legbüszkébbek arra vagyunk, hogy a NGM illetékesei is felfigyeltek munkánkra, és a rémhírterjesztő ellenforradalmárok ellen még egy közleményt is közzétettek kiemelve, hogy egyesek félremagyarázzák az adatokat. 

 

Legutóbb akkor foglalkoztunk a témával, amikor az adósság szintje júliusban újból történelmi magasságokba emelkedett. Az adatokat némileg ugyan kozmetikázza augusztusban a fennmaradó IMF-hitel előtörlesztése, de pontos adatokat a harmadik negyedév végén várhatunk.

 

Harc az államadósság ellen

 

A kormány hivatalba lépése után az államadósság csökkentését tűzte ki célul, és igencsak optimista elvárásokat fogalmazott meg. Az első Széll Kálmán-tervben (amelynek alcíme „Összefogás az adósság ellen” volt) az államadósság a várakozások szerint a GDP 50 százalékára esett volna 2018-ra. (A tervet amúgy mindenkinek ajánljuk tanulmányozásra.)

 

Sőt, a kormánynak az adósságfék intézményét is szándékában állt bevezetni, amelynek lényege az volt, hogy amíg az több mint a fele a GDP-nek, addig csak olyan költségvetést fogadhat el a kormány, amely csökkenti az államadósság hazai össztermékhez viszonyított arányát. Végül maga Matolcsy György adott be egy olyan módosítót, amely 2016-ig elnapolja a bevezetését.

 

A teljes írás a Ténytár blogon olvasható.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
6    *    3    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.