Akiknek fontos lesz szavazniuk
Az orbáni választójogi rendszer egyik legnagyobb bűne az, hogy megosztja a magyar állampolgárokat, és megbünteti azokat, akik amúgy anyagilag is hozzájárulnak az ország működéséhez.
Akiknek fontos lesz szavazniuk

Miközben a határon túli magyarok kényelmes (és kormányzati csalásra lehetősége adó) módon levélben is szavazhatnak, a Magyarországon felnevelkedett, de külföldön dolgozó állampolgárokat lényegében megfosztja a szavazati jog gyakorlásától a Fidesz-rezsim. Hiszen a Nyugaton helytálló, minden euróért, fontért és dollárért keményen megdolgozó magyarok közül nagyon kevésnek van lehetősége hazarepülni, vagy a magyar külképviseletre elutazni azért, hogy leadhassa a szavazatát.

 

Ez a különbségtétel eleve megkérdőjelezi a választások tisztaságát. Az általános és egyenlő választójog azt jelentené, hogy minden választásra jogosultnak azonos értékű szavazati joggal kellene rendelkeznie. Tényként kell megállapítani, hogy ez az egész szabad világban érvényes elv nem érvényesül a 2014. áprilisi magyarországi választásokon.

 

Ráadásul ez az elemi jogsértés pontosan azokat zárja ki az állampolgári jogok gyakorlásából, akik nehezen megkeresett és hazautalt jövedelmükkel felszínen tartják a magyar gazdaságot. Világbanki adatok szerint a külföldön dolgozó magyarok hazautalásai a magyar GDP 1,85-át teszik ki, vagyis nélkülük a hazai GDP nem csak stagnálna, hanem jelentősen vissza is esne. Még Varga Mihály gazdasági miniszter is kénytelen volt elismerni, hogy a külföldön dolgozó honfitársaink hazautalt pénze hozzájárul a magyar gazdaság "stabilabb működéséhez". Bár valódi demokráciában a szavazati jogot sohasem szabad a jövedelmi viszonyokhoz kötni, az azért nemcsak a jogszerűséggel, hanem a józan ésszel is ellentétes, ha egy rendszer éppen azokat bünteti a szavazati jog korlátozásával, akik eltartják az államot.

 

Az írás folytatását a népszava.hu-n olvashatják el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
7    *    5    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.