A tusnádfürdői handabandázó
Normális körülmények között Orbán Viktor gondolatai szóra se lennének érdemesek. Minden talponállóba jut egy ezekből a tűpontos világlátókból. A kocsmai hősök egyik jellegzetes vonása, hogy többen közülük elbeszéléseikben már hegyeket hordtak el, hétszer megmentették a világot, példás családapák, mindig igazuk van, és rettenetesen okosak, ide éppen csak beugrottak amúgy.
A tusnádfürdői handabandázó

Normális körülmények között Orbán Viktor gondolatai szóra se lennének érdemesek. Minden talponállóba jut egy ezekből a tűpontos világlátókból. A kocsmai hősök egyik jellegzetes vonása, hogy többen közülük elbeszéléseikben már hegyeket hordtak el, hétszer megmentették a világot, példás családapák, mindig igazuk van, és rettenetesen okosak, ide éppen csak beugrottak amúgy. Én annyi nemzeti és képregényhőst még sosem láttam egy helyen, mint a magyar kocsmákban.

 

Évek óta képtelen vagyok hallgatni Orbán Viktort, és már nagyon-nagyon régen elmúlt az az idő, amikor esetleg valami elfogadhatót mondott, amibe bele lehetett kapaszkodni és valamiféle egyrészt-másrészt érveléssel meg lehetett esetleg bocsátani a 80-20%-nyi bullshit arányt. Régen túl vagyunk minden Rubiconon. 100% a bullshit, nincs szükség a szerepből való kibeszélésre.

 

Vannak azok a végtelenül kínos beszélgetések, amikor már hallgatóként én érzem magam kínosan azért, amit a másik mond, és végső soron azért mert nem értem, mit keresek én itt, hogy kerültem ide. Amikor régi iskolatárs, vagy jó barát meghív egy találkozóra és kiderül, hogy MLM vagy Szcientológia gyűlésre hívtak, esetleg üdülési jogot árulnak. De ilyenek azok a jelenetek is, amikor amúgy értelmesnek tűnő alkalmi ismerős (lakodalmakon különösen gyakori az előfordulásuk) kicsit már kapatosan, zakót levéve a hamarosan elkészülő magyar találmányról vagy a boszniai piramisokról beszél. Orbán Viktor pontosan ez a színvonal. Adomái régen talán szórakoztatóak is lehettek, az egyszeri parasztlegény (nálam a paraszt nem szitokszó) ízes történetei, de ma már átüt az egészen valami más. Kezdetben még Csukás István Torzonborz a Nagy Király figurája jutott eszembe róla, ma már azonban egy Putyin szerű veszélyes alakot látok benne. Kicsit se vicces.

 

Ha nem hatalmi pozícióban van a beszélő, épeszű ember udvariasan kimenekül az ilyen beszélgetésből. Azért udvariasan mert a bolondot senki nem bántja, ringatja magát az általa teremtett világban. De Orbán Viktor olyan kocsmai hős, akinek asztala körül rendre ottmarad mintegy 2 millió ember és ehhez már csak néhány cinikus hatalomtechnikus kell (egyikük kétségkívül ő maga), akik miniszterelnököt csináltak belőle. Haaa-rmaaad-szooooorrraaaa. Innentől van az, hogy az ember nem asztalt vált, hanem elhagyja a kocsmát.

 

Az írás az Átlátszó.hu blogján olvasható.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
3    +    4    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.