A periféria széle felé
"A gazdaság finanszírozása ugyanis mind lehetetlenebb azokról a szabadpiacokról, amelyekhez a szabadságharc hevében kitessékelt IMF helyett a kabinet továbbra is ragaszkodik.” - írja Friss Róbert a Népszabadságban.
A periféria széle felé

"Semmilyen valódi ok nincs Magyarország leminősítésére – közölte szombaton Szijjártó Péter szóvivő, miután Magyarország hajszálnyira került a „befektetési bóvli” kategóriától. Majd önigazolásul felsorolta azt a három érvet, ami miatt oda kerültünk: a gazdaság teljesítményét, a magyar gazdaságpolitikát és a költségvetési számokat.

 

A kormány másfél százalékával szemben ugyanis Brüsszel jövőre csak félszázalékos növekedést jelez (itthon akad, aki három-négy százalékos visszaesést prognosztizál), minek következtében a 2012-es – Orbán szerint mozgástér nélküli – költségvetés már születése pillanatában rózsaszín álom volt. A büdzsé az államadósság csökkentésének önkéntes kényszerében pedig maga a totális megszorítás. Nincs forrás a gazdaság beindítására.

 

A hatalmat a Bajnai-kabinet kezelhető állapotban lévő gazdasággal adta át a kétharmadnak, amely másfél év alatt a szakadék szélére sodorta az országot. A gazdaság finanszírozása ugyanis mind lehetetlenebb azokról a szabadpiacokról, amelyekhez a szabadságharc hevében kitessékelt IMF helyett a kabinet továbbra is ragaszkodik. Az ország kockázati felára lassan eléri azt a szintet, amelynél 2008 őszén Gyurcsány Ferenc az IMF-hez robogott.” - írja Friss Róbert a Népszabadságban

 

A szerző a következőképp világítja meg a porbléma európai perspektíváját:

 

"A magyar kormányfő a múlt héten Londonban tárgyalt, ám miközben a tág uniós piacokért (és kívülről az euróért) aggódott Cameronnal, kifejtette: amikor azt mondtuk, belépünk az eurózónába, szó sem volt közös költségvetésről, amihez most már nagyon közel vagyunk. „Ezért a magyar parlamentnek és a magyar döntéshozóknak a magyar közvélemény teljes nyilvánossága előtt újra meg kell vitatniuk ezeket a kérdéseket, és újra bizonyítani kell, hogy a megváltozott feltételek mellett még mindig érdeke Magyarországnak a (euróövezeti – A szerk.) csatlakozás.”

 

A kormányfő hintázott egyet, megvillantva azt, amitől sokan félnek: hogy a kemény uniós mag kialakulásával felerősödik a periféria dezintegrációja, az unióellenes, de legalább távolságtartó populista politikai erők hangja, amelyet az unió demokráciája képtelen lesz ellensúlyozni, s amit – a Jobbiknál hangosan – hallani itthon is. Azt gondoljuk, semmi realitása a párhuzamoknak, semmilyen magyar megfelelője nem lehet a „megbuktatott” Berlusconi (és Papandréu) esetének. Egy erősebb uniós kötődés feltételeként nemhogy Orbán távozását, de még csak politikájának módosítását sem képes az EU ma kikényszeríteni. Arra – amíg nem az életben maradásunk a tét – semmi nem készteti. Annak sincs esélye, hogy a kormány józan belátással kifarolna a saját maga (is) teremtette zsákutcából. Erre sem lehetősége, sem akarata. Magyarország egyelőre megállíthatatlanul sodródik a periféria széle felé. Nem figyel fel még Traian Basescu román elnök Berlinben – oldalán Merkellel – elmondott szavaira sem: – Kérem, ne nevessenek, Bukarest 2015-ben szeretne csatlakozni az eurózónához!

 

Nem nevetünk. Nekünk elhiheti, semmi okunk rá.” - vélekedik Friss Róbert.

 

A teljes írást a nol.hu-n olvashatja el.

 

Kép forrása: privatbankar.hu

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
3    *    7    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.