A pedagógusok államosítása - és ennek az ára
gy tűnik, a pedagógusokat továbbra sem kerüli el a kormányzat kitüntető, de kissé megterhelő figyelme, pedig már a ciklus eddigi részében is annyi izgalmas dolog történt velük, ami alighanem több is a kelleténél.
A pedagógusok államosítása - és ennek az ára

Először is kaptak egy klassz új törvényt, amely gyakorlatilag megszüntette a pedagógusok és a tantestületek szakmai autonómiáját. Szintén ez a törvény rendelte el az oktatás teljes centralizációját, ezzel minden iskolában dolgozó pedagógus állami alkalmazottá válását is. Hatásvizsgálat hivatalosan ugyan nem készült, de a kiszivárgott háttéranyag  nem sok jót ígért: 663 feladatellátási hely megszűnésével és hétezer pedagógus elbocsátásával számolt. Nem meglepő, hogy rövidesen az is kiderült, hogy a szükséges források sem állnak rendelkezésre. Az eddigi nehézségek azonban nem vették a kormány kísérletező kedvét. A legújabb ötlet, amellyel meg kell barátkoznunk, a pedagógus kar intézménye. Miről is van szó? Megmutatjuk.

 

A Ténytár megpróbálta megtudni azt is, hogy mibe kerül az új centralizált rendszer központjának működtetése. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak küldött ismételt  közérdekű adatkérésre három hónap múltán is csak részlegesen érkezett válasz, de azért már számos izgalmas adat kiderült.

 

Amikor az állam az állammal egyeztet

A kormány legújabb ötlete, a Pedagógus Kar létrehozása. Megalakulásától kezdve az összes állami és önkormányzati intézményben dolgozó pedagógus ennek a nemes testületnek is tagja lesz - mégpedig kötelezően.  Az állami iskolák esetében egészen furcsa helyzet áll majd elő. Minden pedagógus munkáltatója, a KLIK innen kezdve majd a szintén mindent pedagógust képviselő, majdnem kamaraként működő Karral áll majd szemben. Mivel a kar költségvetését az állam biztosítja, nem csoda, hogy egyes hírek szerint Hoffmann Rózsa a kar egyik vezető pozíciójába vonul majd vissza. Magyarán az állam leginkább saját magával egyeztet majd.

 

És mi ennek az egésznek az értelme? Egyrészt az, hogy ki lehessen kerülni a túlságosan is önállónak mutatkozó szakszervezeteket és a pedagógia szakmai szervezeteket (például a történelemtanárok és a magyartanárok egyesületét), tehát lényegében államosítani lehet a teljes nevelői érdekvédelmet. Nem csoda, hogy a különböző szervezetek vehemensen tiltakoznak, többek között Mussolini korporatív államát emlegetve.

 

A teljes írás a Ténytár blogján olvasható.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
2    +    7    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.