A kórházak "államosítása"=privatizáció és megszorítás
"Komoly félelmünk, hogy a kórházak államosítása valójában országszerte a privatizáció és a mutyizás fedőtevékenysége lesz." - írja a Lehet Más a Politika álláspontjában.
A kórházak "államosítása"=privatizáció és megszorítás

"Komoly félelmünk, hogy a kórházak államosítása valójában országszerte a privatizáció és a mutyizás fedőtevékenysége lesz. A Fővárosi Közgyűlés már hetekkel ezelőtt megszavazta azt az előterjesztést, amely forgalomképessé – vagyis privatizálhatóvá – tesz egy sor egészségügyi célú ingatlant. Hamarosan minden megyében ugyanez várható. Mindezt suttyomban és az önkormányzatokat kisemmizve tervezik elintézni. A megyei közgyűlési elnökök jogalap nélküli vagyonátadásról rendelkező döntése miatt feljelentést tesz az LMP." - írja Szilágyi László, Szilágyi Péter és Kaltenbach Jenő jegyzette közleményben az ellenzéki párt, aggályait kifejezve.

 

Az ökopárt nehezményezi továbbá, hogy konstruktív javaslatai süket fülekre találtak:

 

"Az illetékes országgyűlési bizottságok ülésén a fideszes képviselők nem támogatták a folyamat átláthatóságát biztosító javaslatot, pedig csak annyiról lett volna szó, hogy legalább az Állami Számvevőszék kapjon betekintést az intézményátadásba. Nyilvánvaló, hogy nem akarnak tanúkat a készülő nagyszabású, „spontán privatizációs” hullámhoz. A folyamat egyébként a Fővárosi Önkormányzat fideszes többségének döntése nyomán Budapesten már el is kezdődött.

 

A kormánypártok nem támogatták azt az LMP-s javaslatot sem, hogy az államosítás után ne váljanak forgalomképessé, vagyis eladhatóvá a megyei egészségügyi célú vagyontárgyak, ingatlanok. Tehát a Fidesz nyíltan bevallja: úgy államosít, hogy közben privatizál. Ezt teszi Budapesten is. Ráadásul nincs semmi biztosíték arra, hogy az eladásból származó bevételek az egészségügyet fogják gyarapítani. Ezzel függtek össze azok a módosító javaslatok is, amelyek szerint legalább kárpótlást kaptak volna a megyék az államosított vagyonért. A Fidesz ezeket is leszavazta. Ez megerősített bennünket abban, hogy helyesen tettük – a megyei közgyűlési elnökök jogalap nélküli, vagyonátadásról rendelkező döntésére reagálva – amikor hivatali visszaélés és hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt feljelentést tettünk. Az LMP szerint a megyéket súlyos anyagi kár érte.

 

A legérdekesebb, hogy a megyei intézmények állami kézbe adásáról szóló törvény előterjesztője egy ponton saját magával sem értett egyet. A múlt héten három különböző parlamenti bizottság ülésén támogatta azt a fideszes módosító indítványt, amely – a kormány-előterjesztés egyik legfontosabb részét megtorpedózva – elvenné az egészségügyi tárcától az államosítandó kórházak felügyeletét. Egy negyedik bizottság viszont kiállt az eredeti javaslata mellett. Így az összesítésben Szócska Miklós szakmai koncepciója 3:1 arányú vereségre áll a zavarosban halászókkal vívott egyenlőtlen küzdelemben." - áll az LMP közleményében.

 

A teljes írást a lehetmas.hu-n olvashatja el.

 

Kép forrása: lehetmas.hu

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
7    *    2    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.