A II. Varga-csomag, avagy a választási költségvetés előkészítése
Nagy meglepetést okozott tegnap Varga Mihály. Senki sem számított újabb megszorító csomagra azok után, hogy az Európai Bizottság bejelentette Magyarország túlzottdeficit-eljárás alól való kikerülését. Az adóemelésekben viszont semmi meglepő nincs.
A II. Varga-csomag, avagy a választási költségvetés előkészítése

Az elmúlt években már hozzászokhattunk, hogy a kormány különadók formájában, indirekt módon adóztatja a lakosságot, miközben azt hazudja, hogy az újabb és újabb megszorítások nem érintik a háztartási szektort.

 

A második Varga-csomag is ilyen elemeket tartalmaz: a tranzakciós illeték megemelése, a kamatadó megemelése trükkös módon (az egészségügyi hozzájárulás nem más, mint kvázi kamatadó-emelés), dráguló telefonadó a vállalkozásoknak, valamint új különadó is jön. Az új megszorító csomag derült égből villámcsapásként érte a piacokat: a forint árfolyam hirtelen megugrott (igaz utólag korrigált), az OTP és a Magyar Telekom árfolyama pedig beszakadt. Utóbbi történelmi mélypontjára esett.

 

Bár Varga Mihály - akit éppen tegnap kaptunk rajta néhány hazugságon - elsődlegesen az inflációval és a fenntartható 3 százalék alatti hiánycéllal magyarázta az adóemeléseket, az okok ennél bonyolultabbak. A Ténytár szerint a kormány célja a választási költségvetés előkészítése. Elvégre  a kenyeret (osztogatás) és cirkuszt (átadó ünnepségek) a népnek elvnek mégis csak érvényesülni kell majd 2014 elején.

 

Adóemelések és új különadó

 

Az első Varga-csomag bejelentésekor még úgy gondoltuk, hogy az előzetesen belebegtetett adóemelésre nem kerül sor, ha az Európai Bizottság kedvező döntést hoz a magyarországi túlzottdeficit-eljárással kapcsolatban. Ezúttal nem volt igazunk: az alacsony inflációra és a költségvetési bevételeket érintő kockázatokra hivatkozva Varga Mihály mégis bejelentett egy újabb megszorító csomagot.

 

Az írást teljes terjedelmében a Ténytár blogja közli.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
6    +    3    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.