Baloldali.hu - A társadalom baloldalának
A társadalom baloldalának
A társadalom baloldalának

A GVH kiherélése: kormányközeli oligarchák tündöklése?

MSZP  ─   Vélemény  ─   2013. október 14. 15:17   ─   2013. október 14. 15:21

A GVH kiherélése: kormányközeli oligarchák tündöklése?
Pénteken nyújtotta be Koszorús László fideszes képviselő azt a törvényt, amely a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) hatáskörét szűkítené jelentősen. "Ha" az országgyűlés elfogadja, a hivatal nem vizsgálhatná a cégek összefonódását abban az esetben, ha a kormány úgy dönt: az egyesülés a nemzetgazdasági stratégia részét képezi.Pénteken nyújtotta be Koszorús László fideszes képviselő azt a törvényt, amely a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) hatáskörét szűkítené jelentősen. "Ha" az országgyűlés elfogadja, a hivatal nem vizsgálhatná a cégek összefonódását abban az esetben, ha a kormány úgy dönt: az egyesülés a nemzetgazdasági stratégia részét képezi.

 

Még akkor sem, ha a fúzió a fogyasztókat károsítja és olyan monopol helyzet alakulna ki a piacon, amely mindenki számára ártalmas lenne. A törvénnyel a GVH egyik legfontosabb feladatkörét veszítené el, amely szinte egyedülálló jelenség lenne a piacgazdaságok körében. Egy normális piacgazdaságban ugyanis a kormánytól független versenyhivatalok feladata, hogy védjék a fogyasztókat a piaci erőfölénnyel sokszor visszaélő vállalatoktól. 

 

Nehéz nem arra gondolni, hogy az egész ügy mögött nem a kormányhoz köthető cégek (hétköznapibb néven oligarchák) állnak. Lobbierejüket kihasználva, így még erősebbek lehetnének, cserébe a választások során pénzbeli támogatást kapna a Fidesz, illetve a párthoz köthető civil szervezetek.

 

A GVH feladata

 

A Gazdasági Versenyhivatal feladata a vállalatok piaci erőfölényékének megakadályozása, valamint olyan ügyek vizsgálata, amelyek valamilyen összejátszáson keresztül a fogyasztókat, esetleg más vállalkozásokat károsítottak. Ide tartozik a vállalatok összefonódásának megakadályozása, abban az esetben, ha a fúzió révén olyan piaci erőfölényhez jutna az összeolvadás révén létrejött régi/új vállalat, amely már káros lenne a társadalom számára. 

 

A káros fúziók létrejöttének megakadályozása mellett a másik fontos feladat a kartellezés megakadályozása. Kartellről akkor beszélünk, amikor kettő vagy több vállalat megegyezik a háttérben például az egységes árazásról, károsítva a versenyt és a fogyasztókat. (Hasonló ügy volt a Budai Gyula nevéhez köthető dinnyekartell is.)

 

Az írás a Ténytár blogon folytatódik.