Baloldali.hu - A társadalom baloldalának
A társadalom baloldalának
A társadalom baloldalának

A fideszes majmok bolygója

MSZP  ─   Vélemény  ─   2014. november 12. 09:02   ─   2014. november 12. 09:06

A fideszes majmok bolygója
Aki elég sok sci-fit olvas, annak nagy bőséggel állnak rendelkezésére az emberi faj távoli jövőjéről szóló szcenáriók, melyeket irodalmi vagy filmes példák tömegével képes alátámasztani. Ezek mindegyike már napjainkban is érzékelhető folyamatok kiterjesztésén alapszik, ha úgy tetszik: napjaink nagy kérdéseire kínálnak a messzi jövőbe helyezett alternatív válaszokat.Aki elég sok sci-fit olvas, annak nagy bőséggel állnak rendelkezésére az emberi faj távoli jövőjéről szóló szcenáriók, melyeket irodalmi vagy filmes példák tömegével képes alátámasztani. Ezek mindegyike már napjainkban is érzékelhető folyamatok kiterjesztésén alapszik, ha úgy tetszik: napjaink nagy kérdéseire kínálnak a messzi jövőbe helyezett alternatív válaszokat. Lássuk a legfontosabbakat, karakterkímélés okán irodalmi hivatkozások és filmes példák nélkül.

 

Első forgatókönyv. Az emberiség feléli a Földön található erőforrásokat, mindeközben teljesen tönkreteszi a Föld bioszféráját, melynek következtében apokaliptikus körülmények között követi a dinókat a kihalásba.

 

Második forgatókönyv. Egy hatalmas természeti katasztrófa (meteor vagy szupervulkán), esetleg egy sokkal fejlettebb értelmes faj támadása romba dönti az emberi civilizációt, amely vagy népességének döntő részét elveszítve barbárságba süllyed, vagy az első szcenárióhoz hasonlóan csúfosan kihal.

 

Harmadik forgatókönyv. Az emberiség elhagyja a földi inkubátort és szétrajzik a csillagok között, mindeközben a rengeteg különböző új élőhely körülményeihez alkalmazkodva alfajokra bomlik, melyek egymással rivalizálnak majd.

 

Negyedik forgatókönyv. Az ember fokozatosan technoszférára váltja az őt jelenleg életben tartó bioszférát, beköltözik a „felhőbe”, s mindeközben antropológiai értelemben is alkalmazkodik a technológiai környezethez.

 

Mindennek persze megvannak a kombinációi is, például a földi bioszféra teljes lepusztítása kényszerítheti ki a mélyűri exodust, vagy szétrajzás történik a biológiai és mesterséges értelem integrációja segítségével. A variációk száma – a sci-fi rajongók legnagyobb örömére – szinte végtelen.

 

Narancsok az űrben

 

Alkalmazzuk most az e szcenáriók kínálta metaforákat a Fidesz jövőjére.

 

Az első szcenárió szerint a Fidesz „méretének” (klientúrájának) növekedése olyan mértékű finanszírozási kényszert generál, amelyet csak a Fidesz hatalmában álló állam kiterjesztésével, azon keresztül a Fidesz korrupciós hálózatának újabb és újabb területekre való kiterjesztésével lehet kielégíteni. Részben mivel a bekebelezhető jövedelemtermelő területek (a Fidesz szempontjából: bekeríthető legelők) mennyisége véges, részben pedig mert a rablógazdálkodás erőteljesen visszaveti e területek jövedelemtermelő képességét, ez az expanzióra épülő konstrukció egy ponton látványosan be fog dőlni. Ahogy szűkülnek az erőforrások, a Fidesz különböző érdekcsoportjai egymás torkának esnek, és az egész szisztéma az ádáz belháborúk áldozata lesz. Egy ilyen belháború járulékos veszteségei olyan hatalmasak, hogy senki nem kerülhet ki belőle győztesként, a Fidesz tehát csatlakozik a dinókhoz.

 

A teljes írás a hvg.hu-n olvasható.