A Fidesz magára szabta a budapesti választásokat is
Az országgyűlési és az európai parlamenti választások megmutatták, hogy a baloldalnak csupán néhány bástyája maradt, ahol jó esélye van megnyerni az önkormányzati választásokat: néhány megyei jogú város (pl. Szeged és Miskolc) és a főváros, valamint annak kerületei.
A Fidesz magára szabta a budapesti választásokat is

Az országgyűlési és az európai parlamenti választások megmutatták, hogy a baloldalnak csupán néhány bástyája maradt, ahol jó esélye van megnyerni az önkormányzati választásokat: néhány megyei jogú város (pl. Szeged és Miskolc) és a főváros, valamint annak kerületei. Ezért négy hónappal az önkormányzati választások előtt, valamint az Európai Parlamenti választások eredményének ismeretében a Fidesz kimaxolta a választási mutyit: megalkotta a fővárosi választási rendszert, amely ellehetetleníti a város fejlesztéspolitikáját, ellentmondásossá teszi a képviselők feladatát, még mindig aránytalan, de legalább már nem alaptörvényellenes. Cserébe nagyságrendileg 25 százalékkal torzít a Fidesznek.    Mivel a főváros súlya jelentős a magyar közigazgatásban, ezért a Fidesz gyakorlata alapján várható volt, hogy itt is saját érdekei szerint kíván belenyúlni a rendszerbe, ezúttal ráadásul úgy, hogy a törvény sértette az Alaptörvéyt is. Ezért aztán a zárószavazás előtt még módosításokra került sor: a Fővárosi Közgyűlésbe a polgármesterek mellett kompenzációs listáról választott képviselők kerülnek majd, a kerületek lélekszáma alapján súlyozva a mandátumokat. A javaslat jelenlegi formája azonban még mindig korlátozza a választói akarat szabad kifejezését. 

 

A rendszer a kerületek és a főváros viszonyának problémáját sem oldja meg, cserébe viszont a fővárosi közgyűlést úgy szabja át, hogy a kormánypárti többség minél teljesebb módon érvényesüljön. A budapestieknek viszont az átalakítás katasztrofális következményekkel járhat, a tulajdonképpen 23 egymással versengő kisvárossá szabdalt főváros koncepciója ellehetetleníti az egységes fejlesztéspolitika kialakítását,  ami még az eddigi rendszerben sem volt egyszerű.

 

A teljes írás a Ténytár blogon olvasható.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
2    *    4    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.