A Fidesz fél elveszteni Budapestet
Négy hónappal az önkormányzati választások előtt, valamint az európai parlamenti választások eredményének ismeretében a Fidesz kimaxolta a választási mutyit: megalkotta a fővárosi választási rendszert, amely jó eséllyel ellehetetleníti a város fejlesztéspolitikáját és ellentmondásossá teszi a képviselők feladatát, ráadásul iszonyatosan torzít a Fidesznek.
A Fidesz fél elveszteni Budapestet

Négy hónappal az önkormányzati választások előtt, valamint az európai parlamenti választások eredményének ismeretében a Fidesz kimaxolta a választási mutyit: megalkotta a fővárosi választási rendszert, amely jó eséllyel ellehetetleníti a város fejlesztéspolitikáját és ellentmondásossá teszi a képviselők feladatát, ráadásul iszonyatosan torzít a Fidesznek. 

 

Voltak, akik a fékek és egyensúlyok rendszerében bízva az Alkotmánybíróság ítéletét várták, amely kimondhatta volna, hogy a budapesti választási törvény sérti a szavazategyenlőség elvét, a gyakorlatban ezzel a Fidesz kezébe adva a győzelmet akkor is, ha történetesen vesztene. Nekik azonban csalatkozniuk kellett. A kétharmad ereje ugyanis beérett: úgy tűnik, immár az Alkotmánybíróságban is többségbe kerültek a Fideszes delegáltak, akik nem csupán a trafikmutyit (szabad vállalkozáshoz való jog sérelme) tekintik legitimnek, de az újabb szörnyszülöttet, a budapesti választási rendszert is. 

 

Nincs itt látnivaló, tessenek továbbhaladni, a törvény az Alkotmány (a gránit szilárdságú egypárti) szerint íródott. Ezek szerint a többséget birtokolva elég minden esetben átírni a választási rendszereket úgy, hogy biztosítsa az alkotmányozó hatalom eszköztárát a kormányzó hatalomnak (országgyűlési választás), vagy úgy, hogy az esetleges kisebbségéből többséget csináljon (budapesti választások). Ha viszont ez a többség szerint elvi szinten rendben van, akkor bizony nagyon nagy baj van. Egyvalami viszont biztos: amint látjuk, lehet addig narancsokkal lőni a fékek és ellensúlyok rendszerét, amíg egy aggályos ügynél a narancsok súlya a kedvező irányba billenti a mérleget.

 

Az utólagos normakontroll esete a budapesti választási rendszerrel

 

Ezentúl a 23 kerület polgármestere és 9 kompenzációs listáról bejutott képviselő ül majd a közgyűlésben, míg eddig a teljes közgyűlést pártlistáról választhatták meg a budapestiek. Ez őrületes aránytalanságot eredményez, amellyel a fővárosban brutálisan torzítva a szavazatok súlyát, de képes lesz győzni a Fidesz. Ennek módjáról bővebben itt írtunk.

 

Az írás a Ténytár blogon folytatódik.

 

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
7    *    7    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.