A festészet szerepe az elmegyógyászatban
"Végezetül egy fontos tanács: ha az egész világ rajtunk röhög, röhögjünk mi is velük. Azt hiszik majd, hogy vicc volt az egész, amit mi csak remélhetünk, a képeket mindenesetre ne mutogassuk nekik." - írja Para-Kovács Imre a Kerényi Imre rendelte festmények kapcsán.
A festészet szerepe az elmegyógyászatban

A magyar történelmet összefoglaló festményegyüttes megjelenését a kormánypártok világképén keresztül közelítette meg először Para-Kovács:

 

"Orbán Viktor alkatilag alkalmatlan a XXI. századra, de a Fideszben is vannak értelmes, nyitott emberek, akik láttak már mosogatógépet, és valószínűleg tudják, hogy Észak-Koreai berendezkedés nélkül nem lehet egy társadalmat a múltba deportálni. Azzal is tisztában vannak viszont, hogy minél inkább reagálnak a jelen kihívásaira, annál inkább elaprózzák intellektuális erőiket, így aztán egyszerűbb úgy tenni, mintha még mindig a patakban mosnánk, könnyebb és tisztább érzés.


A jelen veszedelmes, mert kérdéseire olyan válaszokat kéne adni, amelyeket a most élők is értenek. Ilyenek válaszok nincsenek; olajfestmények vannak, asztalok és nyilasszínház, meg 1944 előtti állapotokra visszaálmodott Kossuth tér."

 

Mindazonáltal a kivitelezés kérdése is komoly dilemma lehet:

 

"Művészek helyett másokat talált meg Kerényi Imre felhívása, Gyémánt László Mihály például a holokausztot fogja vászonra álmodni, minden bizonnyal fergetegesen és meghatóan, miközben Gyémánt majd azt gondolja, hogy ezzel megússza a szégyent, mert mégsem a vörösiszapot kell felkennie. Holott ez egyáltalán nem így működik: ezentúl mind a húsz vállalkozót együtt fogják emlegetni, ők lesznek a kerényisták, amely az impresszionizmus és a Nagybányai-iskola mellett méltó helyet vív ki a művészeti ág irányzatai közt: képviselőit egy röhejes politikai irányzat balekjaiként fogják emlegetni.
Így szegény Korényi Jánost is, aki a 2006. október 23-i lovasrohamot kapta. Biztos örült neki, és magam is izgatottan várom az alkotást, hiszen igazi mestermunka lesz megjeleníteni a brutális és könyörtelen rendőrtekinteteket, a lángot fúvó paripákat, és a hősiesen helytálló, nem mellesleg jóarcú, békés tüntetőket. Ráadásul a munka nehéz is, mert ha úgy igazán komolyan akarja csinálni, akkor állandóan futni kell a ló után, ha le akarja rajzolni, a rendőrnek meg mindig oda kell adnia a személyijét igazoltatás céljából."

 

A végén Para-Kovács a festménysorozatot ajándékba kapókat pedig praktikus szempontból igazítja el:

 

"Végezetül egy fontos tanács: ha az egész világ rajtunk röhög, röhögjünk mi is velük. Azt hiszik majd, hogy vicc volt az egész, amit mi csak remélhetünk, a képeket mindenesetre ne mutogassuk nekik."

 

A teljes írást a Hírszerzőn olvashatja el.

 

Kép: Korényi János: Lovasroham

Forrás: galeria.fn.hu

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
6    +    0    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.