A 2014-es büdzsé = a stadionépítések költségvetése
Korábbi elemzésünkben részletesen írtunk arról, hogy a mindenkori Orbán-kormányok kiemelten fontos területnek tartották a labdarúgás helyzetének konszolidálását. Már az első Orbán-kormány idején átfogó terv készült a létesítmények rendbehozására, amely aztán csak részletekben valósult meg.
A 2014-es büdzsé = a stadionépítések költségvetése

A mostani ciklusban a stadionfejlesztések bejelentése több hullámban történt meg: legelőször (a már lassan el is készülő) Fradi és a Loki otthona, majd több első osztályú vidéki csapaté, és végül az i-re a pontot az MLSZ létesítményfejlesztési koncepciója tette fel.

 

Ez utóbbit Csányi Sándor a miniszterelnök és Michel Platini jelenlétében jelentette be azzal együtt, hogy Budapest is pályázik a 2020-as Európa Bajnokság egyik helyszínére. Ez természetesen a hozzávetőlegesen 128 milliárdos beruházást jelentő Puskás-stadion (amelyhez az Olimpiai Központ is kapcsolódik) lenne.

 

Ilyen előzmények után érkeztünk el a jövő évi költségvetéshez, amelynek egyik legnagyobb haszonélvezője a sport: összesen 82 milliárd forintot költünk 2014-ben stadionokra (ebben a focin kívül más létesítmények is benne vannak). 2017-ig pedig összesen 345 milliárd  forintot tervez a Fidesz sportra költeni.

 

A stadionfejlesztésekben tényleg jobban teljesítünk

 

Rekordsebességgel halad az új Albert-stadion építése, de Debrecenben sem szégyenkezhetnek. Tavaszra befejeződnek a munkálatok Nagyerdőn, illetve a tervek szerint jövő őszre (de nagy valószínűséggel előbb) az új Albert-stadiont is átadhatják. A miskolci, a mezőkövesdi, a székesfehérvári és a szombathelyi stadiont az MLSZ pénzügyi rendszerén kívül, közvetlenül hozzák rendbe. Más NB I-es és NB II-es illetőségűeket pedig az MLSZ rendszerén belül oldják meg.

 

Van, amit az MLSZ pénzügyi rendszerén kívül...

 

Az már korábban ismert volt, hogy NB II keleti-csoportjából feljutott Mezőkövesd 400 millió forintot kapott a költségvetés tartalékaiból, mivel az élvonalbeli induláshoz nem rendelkeztek megfelelő létesítménnyel. A székesfehérvári Sóstói Stadion fejlesztésére 2014-ben 4,5 milliárd forintot szán a kormány, 2015-ben pedig újabb 4,5 milliárd juthat a projektre. A terv szerint egy 14 ezres IV. kategóriás aréna épülhet, ahol csak nemzetközi kupadöntőt nem lehetne rendezni.

 

Miskolcon is egy-egy 15 ezres modernizált brit stílusú, fűthető stadion felépítése a cél. A tervezett költség ebben az esetben két év alatt 3,5 milliárd forint, amelyet az egy milliárdos tao-támogatás egészít ki. Szombathelyen 10 ezer néző befogadására alkalmas stadion épülhet, amelyhez más sportágakat kiszolgáló létesítményeket is kapcsolnak. Itt is két egyenlő részletben 9 milliárdot különítenek el a beruházásra (amelyben benne van a kézilabda csarnok is).

 

A teljes írás a Ténytár blogon olvasható el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
8    +    9    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.