Baloldali.hu - A társadalom baloldalának
A társadalom baloldalának
A társadalom baloldalának

A Fidesz már nem is hajlandó semmilyen demokratikus vitára

MSZP  ─   Vélemény  ─   2017. február 23. 09:08   ─   2022. október 20. 08:20

A Fidesz már nem is hajlandó semmilyen demokratikus vitára
Évek óta az olimpiai pályázat az első ügy, amiben a kormány nem tudja erőből lenyomni az akaratát az emberek torkán. Csak vitatkozniuk és érvelniük kellene, de ők inkább duzzogva felborítják a sakktáblát.Talán nem kell hosszasan bizonygatni, hogy az olimpiáról szóló népszavazáshoz vezető aláírásgyűjtés sikere felkészületlenül érte a Fideszt. A Momentum Mozgalom pénteken 266 ezer aláírást adott le a Fővárosi Választási Irodánál, azaz a budapesti népszavazás elrendeléséhez szükséges aláírás-mennyiség dupláját. A Fidesz és a kormány politikusai és az olimpiarendezést pártoló erők azóta is össze-vissza nyilatkozgatnak.

 

Az egyik azt mondja, legyen népszavazás, a másik azt, hogy ne legyen, a harmadik országost akar, a negyedik nem tudja. Az utóbbi hét évben talán csak 2014 őszén, az amerikai kitiltási botrány idején zavarodott ennyire össze az egyébként általában monolit egységet képező kormánypárt.

 

Aztán most visszavonták az olimpiai pályázatot.

 

Tették ezt úgy, hogy még egy sajtótájékoztatót sem hívtak össze, még egy közleményt sem adtak ki, csak néhány mondatot szivárogtattak ki a baráti médiába, és az infóhoz sem Orbán Viktor sem Tarlós István nem adta a nevét. (Igaz, Tarlós pár perccel később megerősítette a visszalépést.)

 

Ha mást nem is kapott Magyarország a 2024-es olimpiai pályázattól, a visszavonáshoz vezető út annyit legalább megmutatott, hogya Fidesz és a magyar kormány már nem is hajlandó ténylegesen demokratikus keretek között lavírozni.

 

Az írás a 444-hu-n folytatódik.