Veszélyben az MNB devizatartaléka?
Bevégeztetett: Áder János köztársasági elnök hétfőn kinevezte a Magyar Nemzeti Bank elnökévé Matolcsy Györgyöt. A leköszönt nemzetgazdasági miniszter számos vezető munkatársát viszi magával a jegybankba, köztük Pleschinger Gyula államtitkárt, aki a Monetáris Tanács kilencedik tagja lesz.
Veszélyben az MNB devizatartaléka?

Általános bizalmatlanság övezi a nemzetközi pénzpiacokon a tegnap kinevezett Matolcsy György jegybankelnök személyét. A legtekintélyesebb pénzügyi lapok nem feledik el annak a sikertelen, növekedésellenes, 33 hónapja zajló, unortodox gazdaságpolitikának a kudarcait, amelyek egyértelműen Matolcsy György nevéhez köthetők. Azt sem nézik jó szemmel, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) új elnöke február 28-án foglalta írásba és írta alá a jegybank módosított alapító okiratát, vagyis mindössze egy nappal azelőtt, hogy Orbán Viktor kormányfő a közszolgálati rádióban bejelentette, őt jelöli a nemzeti bank élére. 

 

Szakemberek szerint ez a törvényes, de a módszerében a jó ízlés határait átlépő rendelkezés több ponton növeli az MNB elnökének jogkörét. A nemzetgazdasági miniszternek, mint az államot képviselő 100 százalékos tulajdonosnak, jogában áll, hogy az MNB-nek, mint részvénytársaságnak a működését szabályozza. (A nemzeti bank Magyarország egyetlen olyan zártkörűen működő részvénytársasága, amelynek cégnevét nem kell a cégjegyzékbe bejegyeztetni, és a részvénytársaságra utaló jelölést sem szükséges alkalmaznia. A jegyzett tőkéje egyetlen, tízmilliárd forint értékű részvény, amelynek tulajdonosa a magyar állam, akit a mindenkori, az államháztartásért felelős miniszter képvisel.) A módosított alapító okirat az új elnök szerepét megerősíti az alelnökökkel szemben, emellett egy új pozíciót is létrehozott a jegybankban, a főigazgatói posztot, amelyet - hírek szerint - Wiedermann Helgával töltenek be. 

 

A teljes cikk a népszava.hu-n olvasható.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
4    *    4    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.