Velencei Bizottság: Aggályos a magyar alaptörvény
Mindenképpen érdemes komolyan venni a Velencei Bizottságnak (VB) a magyar alkotmány negyedik módosítása kapcsán készülő, csütörtökön kiszivárgott jelentéstervezetét – nyilatkozta lapunk kérdésére Lattmann Tamás nemzetközi jogász.
Velencei Bizottság: Aggályos a magyar alaptörvény

A tervezet készítői igen alaposan górcső alá vették az alkotmány április 1-jétől hatályos módosítását, és azzal kapcsolatban – miközben elismerik, hogy egyes szabályokat az Európa Tanács tagállamai maguk határozhatnak meg – ellentmondások sorára hívják fel a figyelmet. Így kimondhatják az önkényuralmi rendszerek idején elkövetett embertelen bűncselekmények elévülhetetlenségét, amit a németek és az osztrákok is megtettek – de rögtön a második világháborút követően.

 

A kommunista diktatúra után húsz évvel viszont már kérdéses lehet, hogy nem a bosszú szándéka vezeti-e a jogalkotót, ami elfogadhatatlan. Ennyi idő múltán a lusztrációs intézkedések bevezetéséhez nyomós okra lenne szükség – és megfelelő eljárási garanciákra is, mert az elfogadott normaszöveg bizonytalan, ezért értelmezési nehézségeket vethet fel. Mindennek egyébként a Velencei Bizottság szerint nem az alkotmányban, hanem a büntető törvénykönyvben lenne a helye. Az egyházak parlament által történő elismerése kapcsán a VB jelzi: az eljárási garanciák hiányát már korábban szóvá tették, s az alaptörvény módosítása szerint a döntés ellen az érintett szervezetek az Alkotmánybírósághoz (AB) fordulhatnak.

 

A cikk folytatása a nol.hu-n olvasható.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
5    +    0    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.