Velejéig csaló az ajánlási szisztéma
Miközben nincs érdemi következménye a "kamupártok" tömeges indulását lehetővé tévő ajánláshamisítási botránynak, elemzők szerint mindez nem a rendszer mellékhatása, hanem a lényege. Eközben biztossá vált, hogy 18 párt tudott országos listát állítani. A kormányváltó szövetség új logót használ majd a szavazólapon.
Velejéig csaló az ajánlási szisztéma

Amíg a jelöltállítás a választók ajánlására épül, amíg a pártok kezelik a választópolgárok adatait és amíg több százmillió forintos támogatás tehető zsebre ellenőrizetlenül, addig nincs mit csodálkozni a csalássorozaton - kommentálta az ajánlással kapcsolatos visszaélésekről sorozatban érkező híreket a Political Capital (PC). Az elemző cég választási szakértője szerint "az elbukott ajánlási rendszertől végleg meg kell szabadulnunk".

 

László Róbert kifejtette: a jelöltállítás átfogó reformra szorult volna, ehhez képest az elmúlt ciklusban legfeljebb ráncfelvarrás történt. Az ajánlószelvények ugyan megszűntek, de csak a kevéssel jobb ajánlóívek léptek a helyükbe. "A többes ajánlás lehetőségével újabb eszközt, a kampánytámogatás bevezetésével pedig újabb motivációt adtak a potenciális csalók kezébe. Abban lehetett csak reménykedni, hogy a megkönnyített jelöltállítási feltételek miatt komolyabb visszaélések nélkül is célt érhetnek a politikai opportunisták, de ez naivitásnak bizonyult" - fogalmazott László Róbert.

 

Mint írta, "sem az előző, sem a mostani parlament nem volt nyitott a jelöltállítás új alapokra helyezésére, és ez aligha magyarázható mással, mint hogy a kétharmados többséggel akkor (MSZP és Fidesz) és ma (Fidesz) rendelkező pártok számára tökéletesen megfelel a zavaros, fekete pénzekkel és bizniszpártokkal operáló, egymás zsarolására épülő struktúra". Szerinte a hatályos rendszerben legfeljebb annyi az újdonság, hogy míg látszólag - az induláshoz szükséges aláírások csökkentésével - szélesre nyitja a kaput az újabb politikai formációk előtt, "valójában a választási környezet még a korábbinál is zártabb, minek következtében komoly politikai ambícióval rendelkező pártok alig, a kampánypénzek lenyúlásában érdekelt kamuformációk annál nagyobb számban próbálnak meg érvényesülni".

 

A folytatás a népszava.hu-n olvasható el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
0    -    4    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.