Véget ért az alkotmányosság korszaka
A hazai és a nemzetközi tiltakozások ellenére megszavazták a Fidesz-KDNP képviselői az alaptörvény negyedik módosítását. A csomag nemcsak jelentősen megváltoztatja az alkotmányt, de az Alkotmánybíróság (Ab) által korábban alkotmányellenesnek talált szabályokat emelt az alaptörvénybe.
Véget ért az alkotmányosság korszaka

Az Európai Bizottság elnöke és az Európa Tanács főtitkára azonnal aggodalmának adott hangot, miközben az MSZP fekete zászlókat lógatott ki az Országházra. Este a Sándor palota közelében tiltakoztak civilek.

 

A Fidesz-KDNP szavazataival, a Jobbik tartózkodása és a demokratikus ellenzék elutasítása, illetve távolléte mellett elfogadták az alaptörvény negyedik módosítását. Az előterjesztésre 265 képviselő igennel, 11 nemmel szavazott, 33-an tartózkodtak. Üres szocialista padok, figyelmeztető felkiáltójelek, a Demokratikus Koalíció képviselőinek helyén pedig az "Önkényuralom" molinó jelezte tegnap a Házban, hogy a demokratikus ellenzék nem asszisztál a kormánypártok újabb alkotmánymódosításához. Az MSZP véleményét Tóbiás József frakcióigazgató tolmácsolta napirend előtt, rajta kívül az összes szocialista képviselő távol maradt az üléstől. Tóbiás meggyőződése az volt, hogy a kormányfő az alaptörvény negyedik módosításáról fog beszélni napirend előtt, hiszen arról demonstrációk és komoly hazai és nemzetközi tiltakozások ellenére szavazott a parlament. Orbán Viktor ehelyett a rezsicsökkentésről beszélt, nem is említette a súlyos alkotmányos helyzetet. 

 

A cikk a népszava.hu-n folytatódik.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
6    +    1    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.