Választási rendszer: a Fidesz akkor is győz, ha leszavazzák
A választókörzetek átrajzolása után nehezebb lesz legyőzni a Fideszt, legalábbis a Political Capital mandátum-generátora ezt jelzi. A trükközés eredményeként ugyanis egy kormánypárti szavazat többet érhet, mint egy ellenzéki.
Választási rendszer: a Fidesz akkor is győz, ha leszavazzák

A tavaly elfogadott új választási törvényben alaposan átrajzolták Magyarország "vokstérképét". A korábbi 176 körzetből csak 106 maradt, ami a szakértők szerint még önmagában nem lenne baj. Az viszont igen, hogy az új rendszer a Fideszt segíti.

 

Az ATV Tabu című műsorában a Political Capital választási szakértője, László Róbert nyilatkozott erről. Ahogy fogalmazott: senki nem tudja, hogy kik tervezték a jelenlegi térképet, az "egyszer csak" ott volt a megszavazandó törvényben. Szerinte vagy az ellenzékkel együtt kellett volna az újrarajzolást elvégezni, vagy rá kellett volna bízni a feladatot egy független, szakmai szervezetre. Nagy-Britanniában ezt tették, s ott nincs is baja senkinek ezzel a dologgal.

 

Magyarországon viszont választási győzelem is múlhat ezen, mondta László Róbert, majd elmondta, hogy kifejlesztettek egy mandátum-generátort, amelyikbe azt a feltevést táplálták bele, hogy a két nagy párt 40-40 százalék szavazatot kap, a maradék 20 százalékon osztoznak a többiek. Normál esetben ezek szerint a Fidesznek, és az MSZP-nek ugyanannyi parlamenti helyet kellene szerezni. De ez nem egy normál eset. 

 

A cikk folytatását a stop.hu-n olvashatják el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
5    +    1    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.