Választási csalás: a Fidesz szerint az állampolgár a felelős
Nincs jelentősége annak, hogy ki dobja be a határon túl élők levél-szavazatait a gyűjtőurnába vagy a postaládába - véli Navracsics Tibor, közigazgatási miniszter. Ezt Schiffer Andrásnak, az LMP elnökének írásbeli kérdésére adott válaszában közölte a miniszter.
Választási csalás: a Fidesz szerint az állampolgár a felelős

Az ellenzéki politikus írásbeli kérdésben azt feszegette: ha már Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda vezetője is aggályosnak tartja a levélben történő szavazás egyes elemeit, akkor mit gondol a törvényalkotó. Az elnök egy tévéinterjúban kijelentette: "...majd lesz egy ilyen postaládának nevezett urna, ahol nem kell semmit sem igazolni, hanem bedobhatja. De bedobhatja akár az egész faluét is." Mint ismeretes: a magyarországi lakcímmel nem rendelkező állampolgárok, akik választásra jogosultak, az új rend szerint kettő boríték-rendszerben adhatják le levélben szavazatukat. A belső, kisebb borítékban lapul a tényleges szavazólap, amely egy nagyobba kerül, ebben található a választó azonosítására alkalmas adatlap. Ezt a paksamétát kell postán feladni, vagy bevinni a legközelebbi nagykövetségre vagy konzulátusra. 

 

Az elmúlt hetek folyamatosan visszatérő kritikája: életszerű, hogy egy faluban valaki összeszedi a borítékokat és egyben viszi el a halmot a konzulátusra. A kérdés csak az: mi történik a szavazottak az átvétel és a leadás között. Az ügyvéd végzettségű Schiffer ezt a kérdést így fogalmazta meg: "Hogyan fér össze mindez a választójog közvetlenségének gránitszilárdságú elvével? Kérdezem a Tisztelt Miniszter Urat tehát, hogy milyen garanciális rendelkezések biztosítják a visszaélések elkerülését az elnök asszony által említett esetben?"Navracsics Tibor válaszában a megszokott, fideszes kommunikációt alkalmazza: úgy tesz, mintha nem is értené a kérdést, vagy nem is létezik a felvetett probléma.

 

A cikk folytatása a Stop.hu-n olvasható.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
7    +    5    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.