"Választási" adóemelés készül
Ha hinni lehet az előzetes brüsszeli híreknek, akkor május 29-én - kilenc esztendő múltán - Magyarország elleni túlzottdeficit-eljárás megszüntetését javasolja majd az Európai Bizottság. Ezt a feltételezést erősítik a kormányoldali politikusok és külügyminiszter derűlátó kijelentései is.

A beígért megszorítások közül a reklámadó munkapéldányát már közszemlére tette a nemzetgazdasági tárca, a többivel kivár.

 

Amennyiben a sajtóértesülések helytállóak akkor jövő szerdán az uniós végrehajtó-javaslattevő testülete, az Európai Bizottság azt fogja javasolni az uniós pénzügyminiszterek tanácsának, az ECOFIN-nak, hogy a Magyarország ellen 2004 júliusa óta érvényben lévő eljárást hivatalosan szüntesse meg a június 21-i ülésükön. 

 

Egy brüsszeli konferencián Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, valamint a rendezvényen részt vevő európai bizottsági tisztségviselők egyaránt úgy vélték, hogy az esélyeink most jók. Ha minden az optimista forgatókönyv szerint alakul, akkor - szakértők véleménye szerint - ez nagy mértékben javítana Magyarország gazdasági megítélésén, és a középtávon a forint árfolyama is megerősödhet, és a magyar részvényeknél árfolyamnövekedésre lehetne számítani. A kedvező hatások azonban csak átmenetiek lehetnek, tekintettel arra, hogy a magyar gazdaság szerkezeti gondjai mit sem változtak, és a növekedési kilátások továbbra is igen mérsékeltek. Ahogyan az egyik elemző fogalmazott: a túlzottdeficit-eljárás a piacot hidegen hagyja, ez inkább belpolitika.

 

A jövő szerdai döntés kedvezőbbé tétele érdekében a magyar kormány furcsa kommunikációt folytat. Orbán Viktor kormányfő is tisztában van azzal, hogy a brüsszeli döntéshozók politikusi véleményekre, kiszólásokra nemigen szoktak reagálni, a már megszületett kormányzati döntésekre, a konvergenciatervekben lefektetett jövőképre, valamint a kétoldalú tárgyalások eredményeire azonban igen. A magyar miniszterelnök ennek tudatában egyértelműen túlvállalta magát. A szektoradók és a bankadó, valamint a pénzintézeti tranzakciós illeték megemelésének és egy új adónemnek, a reklámadónak a bevezetése egyértelműen azzal az tünettel bír, hogy a nem kellően megalapozott idei költségvetés kiigazításának ódiumát az Európai Unió nyakába varrja. Ezt a célt szolgálják a beígért költségvetési befagyasztások és a beruházások tervezett leállítása is.

 

A folytatást a népszava.hu-n olvashatják el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
4    *    1    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.