Urnazárási pánik jelei mutatkoznak a Fidesznél
Alaptörvény-ellenes az Orbán Viktor kormányfő által bejelentett terv, miszerint előzetes feliratkozáshoz kötnék a választásokon való részvételt. Miután ugyanis a "magyarosított" regisztrációt választópolgári aktivitással, sőt, határidővel vezetnék be, egy alacsonyabb szintű jogszabályban korlátoznának az általános és egyenlő választójogot.
Urnazárási pánik jelei mutatkoznak a Fidesznél

Az újabb jogállamellenes "játszma" a 2014-es választások közeledtével vált sürgetővé a Fidesz számára. A közhatalom forrása a nép - mondja ki az új, január elsején hatályba lépett alaptörvény. Mindez azt jelenti, hogy a nép választ, így "hatalmát választott képviselői útján, kivételesen közvetlenül gyakorolja." Az alaptörvény szerint: "az országgyűlési képviselőket a választópolgárok általános és egyenlő választójog alapján, közvetlen és titkos szavazással, a választók akaratának szabad kifejezését biztosító választáson, sarkalatos törvényben meghatározott módon választják".

 

De az alkotmány nemcsak ezzel biztosítja, hogy a közhatalom forrása a nép maradjon, hanem azzal is, hogy kiköti: "Minden nagykorú magyar állampolgárnak joga van ahhoz, hogy az országgyűlési képviselők, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint az európai parlamenti képviselők választásán választó és választható legyen." Ezt az alapjogot pedig nem lehet egy alacsonyabb szintű jogszabályban korlátozni, hiszen az alaptörvény a választójog garantálásával kapcsolatban mindössze annyit enged meg: "sarkalatos törvény a választójogot vagy annak teljességét magyarországi lakóhelyhez, a választhatóságot további feltételekhez kötheti."

 

Mindezek alapján nyilvánvaló, hogy a Fidesz terve, miszerint a választási eljárásról szóló új jogszabályban előzetes feliratkozáshoz, azaz előzetes regisztrációhoz kötnék a részvételt, több ponton sérti az új alaptörvényt. Az előzetes bejelentések szerint a Fidesz elnöksége eldöntötte, hogy a voksoláson csak az vehet részt, aki korábban jelezte választási szándékát, a feliratkozás elszalasztása pedig jogvesztéssel jár egy bizonyos a határidő lejártával. Így aki lemarad, az egyáltalán nem szavazhat. 

 

A teljes cikket elolvashatják a népszava.hu-n.
 
 

 

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
1    -    1    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.