Újabb Orbán-levél: örömhír hazugságokkal
A napokban kézbesíti a posta Orbán Viktor miniszterelnök újabb levelét a magyar polgárokhoz. Az egyirányú kommunikációs csatornát kihasználva a kormányfő a rövidke, örömhírt közlő üzenet majd' minden mondatában csúsztat vagy hazudik. Annyi biztos: a túlzottdeficit-eljárást (EDP) tényleg lezárta az Unió.
Újabb Orbán-levél: örömhír hazugságokkal

"Minden magyar embert érintő jó hírként" vezeti fel a kormányfői levél a túlzottdeficit-eljárás brüsszeli lezárását. A tizenegy mondatot tartalmazó levél egyik olyan szövegrésze ez, amelybe valóban nem lehet belekötni. A folytatás azonban hűen tükrözi az orbáni háborús retorikát az Unióval szemben, amikor kijelenti: "Az Európai Unió kénytelen megszüntetni...". Az igazság ezzel szemben az: az uniós döntéshozók számára semmiféle kényszeredettség nem volt a döntés meghozatalában - amely a levélben valamiért jelen idejű, miközben másfél hónapja felállhattunk a szégyenpadról. 

 

A 3 százalék alatti költségvetési hiány elvárása az Unió részéről a kormányzati kommunikációban meglehetősen felemásan jelenik meg. Miközben a maguk véleményével azonosnak gondolják az EU-s kritikát a korábbi kormányok gazdaságpolitikájával szemben, úgy a magukéra nézve mindezt túlzásnak, sőt, ellenséges magatartásnak vélik. Az Unió indokai azonban egyszerűek: a szoros gazdasági közösségből túlzottan - lefelé - kilógó államok az egész szövetségi rendszer gazdasági erejét veszélyeztetik. Ez történt Görögország esetében, avval súlyosbítva, hogy a hellének nem csupán az EU, de az eurózóna tagjai is.Az orbáni harmadik mondat szerint "Ezután minden uniós forráshoz hozzájuthatunk, ami a magyaroknak jár". A szöveg azt sugallja - nem véletlenül -, mintha eddig egyetlen eurocentet is visszatartottak volna az EDP miatt. Ez a sugalmazás nettó hazugság. Ugyan egyetlen alkalommal Brüsszel valóban kilátásba helyezett 500 millió euró zárolást, ám ezt gyorsan fel is oldotta. A nemzetközi megítélésen túl semmiféle hátránya nem származott az országnak az eljárásból. A mondat második fele pedig egybe cseng a kormányfő korábbi szavaival, miszerint az Uniótól kapott pénzek Magyarországnak per definitionem járnak, azokért semmit nem kell tenni, főleg nem hálásnak lenni érte. Az ilyenkor gyakran elhangzó érv: Budapest is belead a közös kasszába, ezért ki is vehet.

 

A teljes cikket a Stop.hu-n olvashatják el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
5    +    3    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.