Új hatalmat kap Matolcsy
Tovább nő Matolcsy György befolyása azzal, hogy a tervek szerint októbertől a Magyar Nemzeti Bankba (MNB) olvad a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF). A jegybank-elnök a kormánnyal azonos jogköröket kap majd, rendeleteket is hozhat. Az új jegybank-törvény tervezetét pénteken este nyújtotta be az Országgyűlésnek Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.
Új hatalmat kap Matolcsy

Szakértők feltételezik, hogy a sietség oka, hogy - tanulván a legutóbbi jegybank-törvény elleni aggályokból - most elegendő időt hagynának arra, hogy Brüsszel, illetve az Európai Központi Bank (EKB) megtegye észrevételeit, és azokat figyelembe is lehessen venni.Régi vágya teljesül Matolcsy Györgynek azzal, hogy hatalmát kiterjesztve az általa vezetett jegybankba októbertől bekebelezheti a PSZÁF-ot is. Ezzel nem csak jogkörét terjesztheti ki, hanem a Fidesz kívánságainak megfelelően elküldheti a jelenlegi felügyeleti stábból mindazokat, a kormányzat által nem kívánatosnak minősített szakembereket, akiktől Szász Károly, a 2010-es váltáskor nem szabadult meg. A PSZÁF elnöke ugyanis, a többi kormányzati, állami hivatali, önkormányzati vezetővel szemben nem igen hajtott végre elbocsátásokat, számára kevésbé volt érdekes, hogy a felügyeleti vezető munkatársakat a szocialista kormányzat alatt nevezték ki, vagy sem.

 

Matolcsy György - mint azt a nemzetgazdasági tárcánál és a jegybanknál is bizonyította -, a személyzeti kérdéseket elsősorban úgy oldotta meg, hogy a saját embereivel vétette körül magát, függetlenül attól, hogy kiszemeltje szakmailag alkalmas-e például a minisztériumi államtitkári, helyettes államtitkári, illetve MNB-alelnöki posztra, vagy sem. A szakértőknek nincs kétsége afelől, hogy az MNB majdani pénzügyi felügyeleti részlegénél sem történik majd ez másképpen. A PSZÁF jogutód nélkül szűnik majd meg, de a folyamatban lévő ügyeket az MNB továbbviszi, viszont a továbbfoglalkoztatás csak a politikai szimpátiától függhet. Szász Károly további sorsa is bizonytalan. Nem azért, mert ellentétbe került volna a kormányzati akarattal. 

 

A teljes cikk a népszava.hu-n olvasható.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
6    *    3    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.