Túlköltekezés után jön a megszorítás
Bár a kormányzat folyamatosan a szigorú költségvetési politikáról beszél, a múlt héten igencsak költekező kedvében volt. A 100 milliárd forintos költségvetési tartalékból eddig 41 milliárd forintot osztogatott el a legkülönbözőbb célokra. Ám a hiányt várhatóan nem hagyja majd elszállni a kormány. Ez pedig azt jelenti, hogy újabb költségvetési kiigazítások várhatóak.
Túlköltekezés után jön a megszorítás

Ugyan erősen költekezik, de vélhetően nem fogja hagyni elszállni a költségvetési hiányt a kormány, ezért kiigazítások sokaságával kell még idén számolnunk - állítják a Raiffeisen elemzői annak kapcsán, hogy a kormány komoly összegeket költött el a napokban az általános és a rendkívüli tartalékokból, valamint a tavalyról megmaradt forrásokból. 

 

A szakértők emlékeztetnek arra, hogy a korábban kiszivárgottnál nagyobb pedagógus béremelést jelentett be a múlt héten kormányzat, ami az idei évre 40-45 milliárd, egy teljes évre pedig 170-180 milliárd forintos tételt jelent a költségvetésben. A kormánypárt kommunikációjából ráadásul úgy tűnik, hogy nem ez volt az utolsó ilyen típusú intézkedés, ami megerősíti, hogy várhatóan idén is időközi változtatások seregével sikerül csak a hiánycélt teljesíteni - mutatnak rá.A pedagógusoknak szánt forrásokon túl is erőteljesen költekező kedvében volt ezúttal a kormány, a napvilágra került adatok szerint ugyanis az általános tartalékból újabb milliárdokat tapsolt el. A kabinet a múlt héten az idei általános tartalékokat összesen 5,6 milliárd forinttal csapolta meg. Hárommilliárd forint jut például az egyetemek és főiskolák ellátottainak pénzbeli juttatásaira, továbbá egymilliárd forint a Felsőoktatási Struktúraátalakítási Alap működési költségvetésére. Az intézmények várhatóan ebből a forrásból tudják majd kifizetni a - hírek szerint gyakran késedelembe esett - hallgatói támogatásokat. Mindezeken túl pedig szakmai számítások szerint a kormány az első féléves határozataival összesen 22 milliárd forintnyi forrást kötött le a tartalékból a második félévre. A múlt héten dőlt el ugyanakkor az is hogy a kormány 1,9 milliárd forintot oszt szét különböző költségvetési szerveknek a 2012-ből fennmaradt költségvetési forrásból.

 

Az írás folytatását a népszava.hu-n olvashatják el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
2    +    6    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.