Transparency: Sérti az esélyegyenlőséget a választási törvény
Sérti az esélyegyenlőséget a választási eljárásról szóló törvény, amely mindössze 50 napnyi kampányt szabályoz, mindenféle ellenőrzés és következmény nélkül – olvasható a Transparency International Magyarország honlapján.
Transparency: Sérti az esélyegyenlőséget a választási törvény

Alexa Noémi, a szervezet ügyvezető igazgatója legújabb blogbejegyzésében azt írja: a szabályok egyáltalán nem szólnak arról, hogy egy pártnak vagy jelöltnek be kell-e számolnia a bevételeiről és kiadásairól a kampány után. Arról sem szól a jogszabály – tette hozzá –, hogy ki és miként ellenőrzi a politikusokat, illetve az esetleges törvénysértésnek mi a következménye.

 

Helyteleníti a szakértő azt is, hogy ötmillió forint lesz a „költési korlát” jelöltenként, és ebből egymillió forintot ad az állam hitelkártyán, azaz szerinte csak ez utóbbi összeget lehet ellenőrizni. Az ügyvezető igazgató nehezményezi azt is, hogy a választási eljárásról szóló törvény hatálya az 50 napos kampányidőszakra terjed csak ki, „hogy előtte ki, miből és hogyan kampányol, magánügy”. A választási eljárásról szóló törvény csak a jelöltek és a pártok kampánytevékenységét szabályozza, ugyanakkor a kormánynak és az önkormányzatoknak semmi nem tiltja, hogy közpénzből kampányoljanak – tette hozzá.

 

A telejes írást a 168 Óra Online-on olvashatják el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
2    *    6    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.