Tóth Zoltán: Csak az összefogás segíthet az ellenzéken
Nemcsak sokszorosan jogfosztó, de az új választási szisztémában felesleges is a Fidesz által tervezett előzetes feliratkozás, melynek részletei még rengeteg politikai bombát rejtenek magukban - állítja Tóth Zoltán.
Tóth Zoltán: Csak az összefogás segíthet az ellenzéken

A választási szakértő szerint a kormány által "csuklógyakorlatoztatott" ellenzéki pártoknak be kellene látniuk, hogy összefogás nélkül semmi esélyük, a választópolgároknak pedig mindenképpen el kell menni regisztráltatni, s választani is. Meggyőződése, hogy belátható időn belül ennek a hatalomnak is mennie kell. 

 

- Ön fel fog iratkozni?


- Mindenképen, mert az én jelmondatom az, hogy a demokráciát alkotmányos eszközökkel kell építeni. A szavazatok erejével és nem fegyverekkel kell megvívni a harcot. Még akkor is, ha az intézményi keret, amiben a választójogot gyakorolni lehet, nem demokratikus. Tehát fel kell iratkozni, el kell menni, és a jelenlegi kormánypárt ellen kell szavazni.

 

- De a regisztráció bevezetése nem alkotmányellenes?


- Abszolút az. A választásoknak négy nemzetközi jogi alapelve van, amelyeket Európában alkotmányos alapelveknek is nevezünk. Ezek a választójog általánossága, egyenlősége, a szavazás közvetlensége és titkossága. A kontinentális Európában a regisztráció sérti az általános választójog elvét. Az általános választójog a szakirodalom szerint azt jelenti, hogy minden nagykorú, jogképes állampolgárnak választójoga van. Ez alól két kivétel lehetséges; az egyik az úgynevezett természetes kizáró ok, a másik pedig, ha a bíróság valakit jogerősen megfosztott a választójogától, vagy eltiltott a közügyek gyakorlásától. Minden felnőttnek választójoga kell tehát legyen, bármiféle külön aktus, aktivitás, vagy további eljárás nélkül. A feliratkozással két baj van: az egyik, hogy az állampolgárt külön aktivitáshoz köti alkotmányos alapjoga gyakorlásában, a másik pedig, hogy ha nem "elég aktív", azaz lekési a határidőt, akkor el is veszíti az alkotmányosan garantált jogát. Természetesen van a világnak egy másik része, az angolszász jogrendszer, ahol ez nem így van, hanem a választójog egy regisztráción keresztül érvényesül. Ám abból, hogy négyszáz év poroszutas államfejlődés után hirtelen berántunk egyetlen angolszász elemecskét, sok jó nem származik.

 

A teljes interjút elolvashatják a népszava.hu-n

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
1    +    0    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.