Baloldali.hu - A társadalom baloldalának
A társadalom baloldalának
A társadalom baloldalának

Tömény terhek jönnek

MSZP  ─   Hír  ─   2014. október 22. 09:04   ─   2022. október 19. 22:33

Tömény terhek jönnek
Nem sok jót látnak jövőre a magánszemélyek a szlogenben jobban teljesítő Magyarországon: emelkedik a cafeteria adóterhe, és a családi kedvezmény beígért bővítésére is várni kell. Lesz azonban pálinkaadó és extra chipsadó a szeszeken a parlament elé kerülő adótörvényekben.Nem sok jót látnak jövőre a magánszemélyek a szlogenben jobban teljesítő Magyarországon: emelkedik a cafeteria adóterhe, és a családi kedvezmény beígért bővítésére is várni kell. Lesz azonban pálinkaadó és extra chipsadó a szeszeken a parlament elé kerülő adótörvényekben.

 

Semmire sem lesz pénz 2015-ben, ezért a kormány egy felettébb értelmetlen és a magánszférát érintő kedvezményt talált ki mindazon ígéretek helyett, amelyekkel az idei választási évet végighaknizta. Nagyjából így foglalható össze a jövő évi adótörvénycsomag magánszemélyeket érintő része.

 

A parlamenthez benyújtott adótörvény részletezésekor Kurucz Éva kormányszóvivő újdonságként a házassági adókedvezmény intézményét vezette elő. E szerint havi ötezer forintot nyer majd egy hajadon, illetve nőtlen állampolgár, ha intézményesíti párkapcsolatát. Életkori határ nincs, az viszont kikötés, hogy legalább az egyik fél a friggyel az első házasságát kösse. A kedvezmény legfeljebb két évig folyósítható, s nem vehető igénybe a családi adókedvezménnyel együtt – utóbbi a terhesség negyedik hónapjától jár.

 

Azt már Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter tette hozzá, hogy a néhány hónapja beharangozott családi adókedvezmény kiterjesztését is eltolták. Az ígéretek az önkormányzati választás előtt még arról szóltak, hogy két gyerek után jelentősen nőni fog az igénybe vehető kedvezmény. A cél, hogy a kedvezmény két gyerek után 40 ezer forint legyen.

 

Ahogy most kiderült: ez még 2015-re nem vonatkozik. Az idén és jövőre egy gyerek után tíz-, kettő után húsz-, három után pedig 99 ezer forint kedvezmény jár. A családi adókedvezmény kiterjesztése, pontosabban a két gyerek után járó kedvezmény duplájára emelése csak 2016-tól indul, s négy év alatt, 2019-re teljesedik ki. Vagyis jövőre gyerekenként még csak tízezer, majd utána évi 12,5 ezer, 15 ezer, 17,5 ezer, végül 20 ezer forint lesz a kedvezmény.

 

A teljes cikket a nol.hu-n olvashatják el.