Több ezer hektár állami földbérletet vizsgálna felül az MSZP
Az MSZP törvénytelennek tartja, hogy titkosak az állami földbérletek pályázatai, a bírálati lapok és az elbírálás szempontjai, jogi úton kezdeményezik a titkosság feloldását.
Több ezer hektár állami földbérletet vizsgálna felül az MSZP

Gőgös Zoltán és Harangozó Gábor országgyűlési képviselő csütörtökön elmondta: közérdekű adatigényléssel éltek a földbérletpályázatok ügyében, s ha a napokban lejáró határidő leteltével a kormányzat nem tesz eleget kérésüknek, vagyis nem oldja fel a titkosítást, bírósághoz fordulnak és jogi úton próbálnak érvényt szerezni igazuknak.
Harangozó Gábor, a mezőgazdasági bizottság ellenőrző albizottságának MSZP-s elnöke hangsúlyozta, miután képviselőként betekinthettek a pályázati anyagokba, úgy látják, hogy a bírálati rendszer alkalmas arra, hogy a meghirdetett célokkal - mindenekelőtt a helyben élő gazdák segítésével - szemben a földalapkezelő például az üzleti tervre adható szubjektív pontokkal azt hozza ki győztesnek, akit akar.

 

Az MSZP szerint ez megalapozza, hogy az így megkötött szerződések a jó erkölcsbe ütköznek, s ennél fogva támadhatóvá, felülvizsgálhatóvá válnak. Kérdésre válaszolva hozzátette, a szocialisták jogi segítséget ajánlanak a pályázatokon vesztes gazdáknak.
A politikus arra is kitért, hogy az eddig kiosztott nagyjából 17 ezer hektár állami földbérlet több mint felénél - mintegy tízezer hektárnál - a pályázatok nem kifogásolhatók, hétezer hektárnál viszont felvethető a politikai alapú földosztás gyanúja.


Gőgös Zoltán, a mezőgazdasági bizottság MSZP-s alelnöke az MTI kérdésére ebbe a körbe sorolta a Fejér megyében odaítélt négyezer és a Bükki Nemzeti Parkban kiosztott 2.800 hektár állami földet, valamint több száz hektár Baranya megyei földbérletet. Ezekben az ügyekben az MSZP mielőbbi felülvizsgálatot sürget.


Gőgös Zoltán arra is felhívta a figyelmet, hogy a felülvizsgálatra egy év elteltével a jelenlegi szabályozás is lehetőséget ad, a pályázati győzteseknek ugyanis ennyi idő elteltével már rendelkezniük kell a kiírásban elvárt állatállománnyal. A helyi gazdálkodók pedig könnyen ellenőrizhetik majd, hogy a helyettük, vélelmezetten politikai akarat eredményeként földhöz jutók eleget tettek-e vállalásuknak - magyarázta.
Példaként hozta, kíváncsi arra, hogy a pedagógus végzettségű Kanyok Attila fideszes önkormányzati képviselő, korábbi polgármesterjelölt, Mengyi Roland megyei közgyűlési elnök munkatársa, akinek a cége csaknem ötszáz hektár állami földhöz jutott a Bükki Nemzeti Park területén, tényleg megveszi-e az előírt kétszázötven állatot, és mihez kezd velük.


Mesterházy Attila MSZP-s elnök már szerdán arról beszélt, hogy ha az MSZP kormányra kerül, felülvizsgálja a botrányt keltő állami földbérletpályázatokat, és eljárásokat kezdeményez azokkal szemben is, akik az államigazgatásban lehetővé tették, hogy "mutyigyanús" körülmények között ítéljék oda az állami termőföldeket.

 

(MTI)
 

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
8    *    3    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.