Titokban hozott döntések alapján alakul a választási rendszer
Újra egyéni országgyűlési képviselői indítványokkal nyúl bele a Fidesz a magyar választási rendszerbe. Tegnap két új törvényjavaslat került az Országgyűlés elé, egy az országgyűlési választási kampány finanszírozásáról, egy pedig a nem rég elfogadott választási eljárási törvény módosításáról.
Titokban hozott döntések alapján alakul a választási rendszer

A kampányfinanszírozásról szóló törvényjavaslat megint csak teljes titokban készült el, mindenfajta egyeztetés nélkül. Miközben fontos kérdéseket részben kezel, sokkal inkább úgy tűnik, mintha a 2014-es választásra szólna, egy konkrét helyzethez igazítva, a kormánypárt érdekeinek megfelelően. Látszólag szélesíti a választási részvétel kereteit, valójában azonban több intézkedésével annak ellene hat. E mellett pedig a Fidesz korábbi vállalásával szemben a pártfinanszírozástól függetlenül alakul át a kampányfinanszírozás, azaz a választási év végrehajtásának pontos feltételei továbbra is bizonytalanok.

 

Nagyon tanulságos ugyanakkor a választási eljárási törvény módosítása, amely egyértelműen a Fidesz vereségét jelzi. A módosítás több átláthatósági elemet is beemel, amelyeket az ellenzék és a szakmai szervezetek végig követeltek az elmúlt hónapokban. Ugyan az eljárási törvény továbbra is rengeteg visszaélésre módot adó megoldást tartalmaz, de az jól érzékelhető, hogy a Fidesznek egyre többet kell feladnia a választások befolyásolását célzó törekvéseiből. Figyelemreméltó, hogy a módosítás 2013. szeptember 1-e után felfüggeszti az időközi országgyűlési választásokat. Igaznak tűnik tehát az a híresztelés, hogy a Fidesz még az utolsó pillanatban számos képviselőjét szeretné a képviselői mandátum elvesztésével járó tisztségbe ejtőernyőztetni, ugyanakkor az új választást már nem meri vállalni. De ez csak időhúzás: Magyarország le fogja váltani a Fideszt és egyéni képviselőit ha nem időközi választáson, akkor 2014. tavaszán.

 

Dr. Molnár Zsolt
országgyűlési képviselő

 

(mszp.hu)

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
0    +    7    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.