Tiltott állami támogatás a Fidesz kampányának?
Szakértők szerint az egész kormányzati propaganda jogellenes lehet, és a plakátok esetében is meg kellene vizsgálni, ki a megrendelő.
Tiltott állami támogatás a Fidesz kampányának?

Nem a megrendelő személye, hanem egy adott műsorszám tartalma alapján kell eldönteni, hogy az politikai reklámnak minősül-e – szögezte le jogerős végzésében néhány napja a Kúria. A bíróság kimondta: „ha a kormányt népszerűsítő műsorszám egyben egy jelölő szervezetet vagy szervezeteket is népszerűsít, azok támogatására ösztönöz, azok célját, jelszavát népszerűsíti”, az politikai reklám, amelynek közzétételére az általános kampányszabályok érvényesek. Vagyis: a TV2 jogellenesen sugárzott kormányzati hirdetéseket.

 

Ez szakítást jelent a korábbi gyakorlattal, amely szerint a kabinet nem volt résztvevője a választási eljárásnak, így a választási eljárási törvény szabályai sem vonatkozhattak rá. Ezért hasonló ügyekben soha nem született még elmarasztaló döntés.

 

Most viszont a helyzet megváltozott, és a Kúria jogértelmezése szerint valamennyi választási hirdetésre igaz lehet, hogy nem a megrendelő számít. Ha pedig ez így van, az összes óriásplakát, illetve az írott és az elektronikus sajtóban megjelentetett kampányhirdetések esetén is vizsgálni lehet, hogy azokat ki tette közzé, és mely szervezet érdekében.

 

Ez két szempontból is érdekes. Az egyik: a pártok kampánykiadásai a 995 millió forintot nem haladhatják meg, és ebbe bele kell számítani a természetben nyújtott szolgáltatásokat. Ha megállapítható, hogy a kormány vagy civil szervezetek közreműködnek valamely politikai oldal népszerűsítésében, és annak költségei vannak, az ilyen kiadásokat az elszámolásnál figyelembe kell venni.

 

A folytatás a nol.hu-n olvasható el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
6    +    7    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.