Tabajdi: Ennek súlyos következményei lesznek!
Nem az ország, hanem az Orbán-kormány szenvedett súlyos presztízsveszteséget azzal, hogy az Európai Parlament elfogadta a Tavares-jelentést – véli Tabajdi Csaba. Az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője szerint újabb feszültségforrást jelent, hogy az igennel szavazókat és a tartózkodókat lobbiérdekek szolgálatával gyanúsították meg.
Tabajdi: Ennek súlyos következményei lesznek!

− Felfoghatatlan, hogy magyar politikusok Magyarország ellen fordulnak bárhol a világban – mondta Orbán Viktor, az MSZP szerint viszont képviselőinek következetes kiállása is szerepet játszott abban, hogy nincsenek szankciójavaslatok a Tavares-jelentésben. Milyen büntetőintézkedések kerültek szóba, és miként lobbiztak ellenük?

 

− Az MSZP egyetlen képviselője sem lépett fel Magyarország ellen. Sőt, éppen mi voltunk azok, akik kértük az európai szocialistákat, hogy a jelentésben ne szerepeljen semmilyen utalás a források vagy a szavazati jog megvonására, amire az Európai Unióról szóló szerződés 7. cikkének 2. és 3. bekezdése ad lehetőséget, és amihez a liberálisok egyébként ragaszkodtak. Igaz, annak, hogy ez a drasztikus eszköz életbe lépjen, nagyon szigorú feltételei lettek volna. Az az egyértelmű álláspontunk, hogy nem fogadunk el egyetlen, a magyar embereket büntető intézkedést sem. Ilyen szándéka egyébként az eredeti jelentésnek sem volt, de még az a rész is kikerült a szövegből, amely egyáltalán lehetőségként vetette fel, hogy ha nem változik a helyzet, akkor az Európai Tanács és az Európai Parlament vegye fontolóra ezeknek az eszközöknek a használatát a kormánnyal szemben. Merthogy a jelentés nem Magyarországot, hanem a kormányt bírálja. Kizárólag Orbán Viktor kabinetje szenvedett el óriási presztízsveszteséget, hiszen az Európai Parlament mindössze egyharmada utasította el a Tavares-jelentést, amely ezzel az EP állásfoglalásává vált.

 

− Számításaik szerint az EP néppárti frakciójának 68 tagja nem úgy szavazott, ahogyan azt Orbán Viktor kérte, azaz vagy igent mondott a jelentésre, vagy tartózkodott. Mi ennek az oka?

 

− Ők az európai demokráciát, a jogállamot, az uniós alapértékeket, az Európai Unió egységét féltik. Veszélyes precedens lenne ugyanis, ha az unió szó nélkül hagyná, hogy egy tagállam súlyosan megsérti azokat a követelményeket, amelyeket a csatlakozáskor saját parlamentje is megerősített. Ez zilálhatja szét az unió egységét, nem pedig – miként azt Orbán Viktor vizionálta – a szerdán elfogadott EP-jelentés. És persze a magyar miniszterelnök kioktató, arrogáns, unióellenes hangneme, az általa a Szovjetunió és az EU között vont sértő párhuzam is további képviselőket tántorított el attól, hogy szolidaritást vállaljanak a Fidesszel.

 

Az interjú folytatását a nol.hu közli.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
6    +    2    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.