Szoros nyomkövetéssel az Orbán-kormány ellen
A „szorosan figyelemmel követjük” az monitoringot jelent, nézzék meg a szótárban! – érvelt Kerstin Lundgren, svéd liberális politikus az Európa Tanács parlamenti közgyűlésén azon módosító ellen, amely megakadályozza, hogy elinduljon Magyarországgal szemben a monitoring eljárás, de „szorosan figyelemmel követi” a magyar fejleményeket.
Szoros nyomkövetéssel az Orbán-kormány ellen

A 47 tagországot számláló strasbourgi szervezet közgyűlése azonban kedden este elfogadta a módosítót, azaz úgy döntött, az aggályok ellenére nem indítanak monitoring eljárást, hanem inkább kiutalják a kérdést a közgyűlés egyik szakbizottságának, amely tovább figyeli és elemzi a magyarországi jogi átalakulást, és a jelentésben foglaltak végrehajtását. Ennek az eljárásnak a részleteiről majd pénteken, a házbizottság ülésén derülnek ki részletek.

 

Az Európa Tanács két éve foglalkozik a magyar alkotmányozással, Lundgren jelentéstevő háromszor is járt Magyarországon. A monitoring eljárás beindítása példátlan lett volna uniós tagországgal szemben. Jelenleg tíz tagállammal Albániával, Örményországgal, Azerbajdzsánnal, Bosznia-Hercegovinával, Grúziával, Moldovával, Montenegróval, Ukrajnával, Szerbiával és Oroszországgal szemben folytat ilyet az ET. Az eljárás szankciókkal nem jár, de muníciót jelentett volna az EU-s intézményeknek, amelyek szintén vizsgálják a magyar alkotmányos berendezkedést. Az ügyben illetékes úgynevezett monitoring bizottság áprilisban – egyetlen szavazat többséggel – fogadott el a magyar kormánnyal erősen kritikus jelentést, és kezdeményezte a monitoring eljárást. Kedden délelőtti ülése után azonban a monitoring bizottság is – szintén egy szavazattal – a „figyelemmel kísérést” javasolta.

 

A közgyűlésen elfogadott vélemény enyhébben fogalmaz. Jobboldali képviselők kezdeményezésére bekerült, hogy a kétharmados egypárti többség európai sztenderdeknek megfelelően elégséges legitimáció az alkotmány módosításához. Az is bekerült a szövegbe, hogy először a magyar történelem során a korábbi egypárti kommunista alkotmány helyett új és modern alaptörvény született intenzív parlamenti vita és a magyar civil szervezetek hozzájárulásával. Az a kitétel is kikerült, hogy az alkotmány bizonyos rendelkezései megosztják a magyar társadalmat. Ezzel együtt bőven maradt benne kritika is. Például nem kerültek ki az Országos Bírósági Hivatalra vonatkozó ajánlások és annak elnökének jogkörével kapcsolatban megfogalmazott aggályok sem. A jelentés teljes szövegét végül 149 igen és 38 nem mellett fogadták el.

 

A teljes cikk a nol.hu-n olvasható el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
8    +    5    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.