Baloldali.hu - A társadalom baloldalának
A társadalom baloldalának
A társadalom baloldalának

Szobrot kapott Horn Gyula a XIII. kerületben

MSZP  ─   Hír  ─   2014. július 07. 09:42   ─   2022. október 19. 22:33

Szobrot kapott Horn Gyula a XIII. kerületben
Felavatták Horn Gyula egykori miniszterelnök szobrát pénteken Budapesten, a XIII. kerületi Gyermek téren.Felavatták Horn Gyula egykori miniszterelnök szobrát pénteken Budapesten, a XIII. kerületi Gyermek téren.

 

Tóth József, a kerület szocialista polgármestere beszédében kiemelte: a baloldali Horn Gyula élete során mindig a társadalmi egyenlőségért, az alsó osztályok felemelkedéséért dolgozott, miközben a "szabadság illatát megérezve a határokat feszegetve és tágítva ténykedett egy szabad, igazságos Magyarország megteremtéséért".

 

Legnagyobb emberi teljesítménye abban állt, hogy egy hétgyermekes munkáscsalád szegényes körülményei közül elindulva felküzdötte magát a miniszterelnöki pozícióig, és Európa-szerte, elsősorban a Német Szövetségi Köztársaságban a legismertebb, és a legnagyobb tiszteletnek örvendő magyar politikussá vált - mondta.

 

Tóth József felidézte, első nagy "nemzetköz sikerét" a keletnémet menekültek előtti 1989-es határnyitás jelentette. Az akkori külügyminiszteri posztot betöltő Horn Gyulát ettől kezdve hősként emlegették. Hazai népszerűségét növelte, hogy egy évvel később, 1990 tavaszán ő írta alá a szerződést a Magyarországon állomásozó szovjet csapatok kivonásáráról.

 

A folytatás az MSZP honlapján olvasható.