Szembesítő kampányba kezd az MSZP
Az MSZP a következő 12 hétben a Fidesz választási ígéreteit és a valóságot állítja szembe egymással - mondta Tóbiás József, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese csütörtöki sajtótájékoztatóján.
Szembesítő kampányba kezd az MSZP

A szocialista politikus ismertetése szerint társadalompolitikai, gazdaságpolitikai és európai politikai területekkel foglalkoznak a programsorozatban.

 

Tóbiás József a kampány első állomásán arról beszélt, a Fidesz csökkenő szegénységet, a jövedelmi különbségek mérséklését, igazságos közteherviselést ígért, ehhez képest a Tárki, a KSH és az UNICEF kutatásai szerint nőtt a szegénység Magyarországon. Azt mondta, 600 ezer ember van, aki havi 20 ezer forintból kénytelen megélni, és 1,3 millió ember egy főre jutó havi jövedelme nem éri el a 66 ezer forintot, vagyis minden harmadik családban gondot jelent a közüzemi számlák kifizetése és a megélhetés.

 

Az MSZP frakcióvezető-helyettese az adórendszer kapcsán azt mondta, 2010-ben 7,2-szeres volt a felső és az alsó tized közötti jövedelemkülönbség, ez az érték mára kilencszeres. Közlése szerint 11 adónemmel nőtt a terhek száma, ezek közé sorolta az áthárított adókat, a különadókat és a 27 százalékos áfakulcs bevezetését.

 

Tóbiás József szerint a 2014-es költségvetési javaslatban 4,4 milliárd forinttal kevesebb szerepel szociális ellátásokra, miközben 200 ezer ember egyhavi minimálbéréből épülnek stadionok.

 

Lendvai Anna, az MSZP fővárosi képviselője arról beszélt, hogy ha a kormány valóban családbarát lenne, akkor például a támogatások nem éktelenedtek volna el, és "a perverz családi adózásnak köszönhetően" nem azok jutnának többhöz, akiknek eleve is több volt.

 

A képviselő álláspontja szerint a kormány lenézi a szegényeket, amit szerinte a munkanélküliségi ellátás idejének lerövidítése is igazol. Mint fogalmazott, a szegényeket alázza meg a "szociális temetésnek hazudott 21. századi horror" is, amely "kicsit sarkítva" azt jelenti, "megáshatják maguknak a saját sírjaikat".

 

Lendvai Anna úgy vélte, az országban lakhatási válság is van, a végtörlesztés csak keveseken segített, azokat pedig üldözik és eltiltják bizonyos közterületekről, akik elvesztették lakhatásukat.

 

(MTI)

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
7    +    4    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.