Baloldali.hu - A társadalom baloldalának
A társadalom baloldalának
A társadalom baloldalának

Szekeres Imre: Nincsenek öngyilkos hajlamaink

MSZP  ─   Hír  ─   2017. május 08. 13:00   ─   2022. október 19. 22:33

Szekeres Imre: Nincsenek öngyilkos hajlamaink
Gyurcsány Ferenc felelőssége, hogy most akarja leváltani a jelenlegi rendszert, vagy majd talán négy év múlva – állítja Szekeres Imre, az MSZP korábbi elnökhelyettese. Azt mondja, ha az ellenzékkel nem sikerül legalább részleges együttműködésről megállapodni, akkor el kell mondani a választóknak, miért nem jött össze.– A Botka-sztorihoz hasonló történetet már láttunk: a kétezres évek elején egy kívülről jött, nem a pártelithez tartozó ember egy interjúban jelentette be, vállalja a miniszterelnök-jelöltséget. Őt Med­­gyessy Péternek hívták.

 

– Látszólag hasonlónak tűnik a két történet, mégis más. 2001-ben egy nem MSZP-s politikus lett a jelöltünk, csak a miénk. Most egy szocialista politikus, polgármester – reményeim szerint – nem csak az MSZP jelöltje lesz. Sok múlik Botka László egyéni teljesítményén és azon, hogy a szocialista párt teljes vezetése úgy segítse, ahogy annak idején Kovács László vezetésével Medgyessyt támogattuk.

 

– A tandem most is kialakult, Molnár Gyula pártelnökként Botka mellett áll. De mára az ellenzéki tábor szétaprózódott, ráadásul a szocialista politikusok egy része is félszívvel támogatja Botkát.

 

– 2002-ben egy-egy baloldali és liberális párt létezett. Mivel kétfordulós volt a választás, megmérettük magunkat az első fordulóban, és a másodikban támogattuk a továbbjutott jelöltet. A Fidesz öncélú húzása volt, hogy megszüntette a második fordulót, most a választások előtt kell megállapodnunk. Kérdés, sikerül-e. Az viszont egyértelmű tapasztalatom, hogy az MSZP tagjai egységesen támogatják Botka Lászlót. Az, hogy a politikusok közül valakik a Magyar Időkön keresztül mit üzengetnek, érdektelen – lehet fideszes manipuláció is.

 

– Többször felvetődött, hogy az MSZP-nek vagy a teljes ellenzéknek árnyékkormányt kellene létrehoznia. Legutóbb Hiller István választmányi elnök beszélt erről.

 

– Szerintem az árnyékkormány önmagától létezik. A ’94-es kampányban nem kellett Békesi Lászlót vagy Csehák Juditot árnyékminiszterként bemutatni. Egyértelmű volt, hogy értenek a szakterületükhöz.

 

A Szekeres Imrével készült teljes interjú a 168Óra.hu-n olvasható.