Százmilliárdos megszorítás a küszöbön
A kormány által vártnál sokkal magasabb lehet idén az államháztartási hiány. Az Európai Bizottság tegnap közzétett prognózisában az idei évre és 2014-re egyaránt 3,4 százalékos államháztartási hiányt jelez előre. Így nem valószínű, hogy Magyarország belátható időn belül kikerül a túlzottdeficit-eljárás alól.
Százmilliárdos megszorítás a küszöbön

A magyar kormány azonban makacsul állítja, hogy teljesül az idei 2,7 százalékos hiánycél, s aki másképpen számol, az téved. Elemzők szerint tavasszal újabb 120-200 milliárd forintos megszorítás jöhet, ha a kormány valóban három százalék alá kívánja szorítani a deficitet.

 

Az Orbán-kormány nem képes szembenézni a valósággal, évek óta a saját fantáziavilágában él. Ezért nehéz szembesülnie a hazai gazdaság valós teljesítményével és saját gazdaságpolitikája sikertelenségével, s inkább az Európai Unióban keresi a hibát, mint a saját háza táján - nyilatkozta lapunknak Józsa István. Az MSZP frakcióvezető helyettese ezt annak kapcsán mondta el, hogy az Európai Bizottság tegnap tudatta: azt várja, hogy a magyar kormány konvergenciaprogramban jelezze, milyen intézkedésekkel kívánja a három százalék alá csökkenteni az államháztartási hiányt. 

 

A bizottság számításai szerint ugyanis - amint azt Olli Rehn, az Európai Bizottság alelnöke közölte - Magyarország államháztartási hiánya 2012-ben ugyan három százalék alatt volt, de 2013-ban és 2014-ben meghaladja majd ezt a közösség által előírt a szintet. Az Európai Bizottság előrejelzése szerint a magyar államháztartási hiány a tavalyi 2,4 százalékról 2013-ban és 2014-ben is a GDP 3,4 százalékára növekszik. Az Európai Bizottság szerint az államháztartási hiány 2013. évi megugrása elsősorban egyes szektorális és egyszeri különadók kivezetésével (1 százalékpontnyi egyenlegromlás), az adóbevételeket csökkentő gazdaságösztönző intézkedésekkel (-0,5 százalékpont), illetve a magasabb jövedelműek személyi jövedelemadóját csökkentő (-0,25 százalékpont) intézkedésekkel magyarázható. 

 

A teljes cikket a népszava.hu-n olvashatják el.

 

 

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
1    *    3    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.