Baloldali.hu - A társadalom baloldalának
A társadalom baloldalának
A társadalom baloldalának

Szárszói találkozó a formálódó összefogásról

MSZP  ─   Hír  ─   2013. június 24. 09:46   ─   2022. október 19. 22:33

Szárszói találkozó a formálódó összefogásról
A magát nehezen megadó kánikulában a kormány demokratikus ellenzékének színe-java a Balatont választotta a hétvégén.De nem a tóban hűsöltek, hanem Farkasházy Tivadar nyaralójának kertjében hallgatták meg a nyolcadik-kilencedik évtizedükben járó nagy öregeket, Konrád Györgyöt, Paul Lendvait, Vitányi Ivánt, Heller Ágnest, Ferge Zsuzsát és Méray Tibort, illetve a jóval fiatalabb politológusokat Somogyi Zoltánt és Lakner Zoltánt arról, hogy mit is tett a 2010 óta regnáló Fidesz-kormány a rendszerváltás eredményeinek felszámolása érdekében. Három volt szocialista miniszterelnök, megszámlálhatatlan egykori miniszter és államtitkár mellett a fő esemény Mesterházy Attila és Bajnai Gordon beszélgetése volt.

 

Tíz esztendeje már, hogy utoljára benépesült a szárszói sátor. Farkasházy Tivadar nem csak nagyszerű humorista, hanem fiaival együtt bebizonyította: egy konferenciasátor felállítása sem tud kifogni rajta. Nyaralója előtt - a több száz fős hallgatósághoz képest - meglepően kevés autó parkolt, pedig alig-alig követték az egykori belügyminiszter Lamperth Mónika példáját, aki biciklivel érkezett.

 

A jó hangulatú, reménykedő, de a jövő évi kormányváltásban csak mérsékelten bízó összejövetel első szónoka Méray Tibor volt. aki szerint Magyarország a megbízhatatlanság országa lett. A Párizsban élő író, miközben rosszallóan ingatta a fejét, azt mondta, a két évtizeddel ezelőtti régiós elsőkből az utolsó helyre csúsztunk vissza. Sok-sok évtizedes tapasztalataira hivatkozva arra intett, hogy nem érdemes közép-európai és közel-keleti diktatúrákhoz dörgölőznünk, mert ezen könnyen rajtaveszthetünk. Idézte az életének Szárszón véget vető József Attilát, meddig leszünk képesek még találni "fehérek között egy európait."

 

A teljes beszámolót a népszava.hu-n olvashatják el.