Sólyom legitimálta az Orbánnal szembeni kritikákat
Egyetértenek az elemzők abban, hogy nem fogják megfogadni a kormánypártok Sólyom László volt köztársasági elnök Aszófőn elmondott kritikáját és intelmeit, holott ellenzékben még szinte vakon követték elnöki állásfoglalásait.
Sólyom legitimálta az Orbánnal szembeni kritikákat

Kemény kritikát fogalmazott meg a jelenlegi kormánnyal szemben Sólyom László volt köztársasági elnök egy vidéki falunapon. Az exállamfő az aszófői rendezvényen többek között alkotmányellenesnek és az emberi jogok európai egyezményébe ütközőnek mondta a Fidesz előzetes feliratkozásról szóló választójogi terveit, de kijelentette azt is: az alkotmányos kultúra nemcsak a törvényhozásban, de a kormányzásban is odaveszett. Sólyom László szerint a politikai és gazdasági hatalom bebetonozása zajlik, az alaptörvény pedig a napi politika puszta eszközévé vált. A volt köztársasági elnök bírálta a közoktatási reformot és a bírák nyugdíjazását is, az alkotmányos kultúra hanyatlása ellen pedig az önkormányzatokat nevezte meg ellensúlyként.

 

Nagy Attila Tibor, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa kérdésünkre azt mondta: Sólyom László mindig is öntörvényű személy volt, aki nem pártokhoz igazodva mondja el a véleményét, hanem saját értékrendje alapján fogalmazza meg az álláspontját. „Most is így történt. Nem gondolnám, hogy a kormánypártok megfontolják majd Sólyom intelmeit, hiszen a Fidesz-KDNP egészen más alapállásból tekint a jogállamiságra, az alkotmányos kultúrára. Az aszófői helyszín mindenképpen üzenetértékű, hiszen egy kisközösségben mondta el a beszédet, amelyben a civil társadalom önszerveződéséről, és a helyi ügyek kézben tartásáról is szót ejtett; a helyszín pedig ezt csak megerősítette” – fogalmazott lapunknak az elemző.

 

Nagy Attila Tibor hozzátette: Sólyom köztársasági elnökként és elnöki mandátuma lejárta óta sem beszélt sűrűn a nyilvánosság előtt, így nem várható, hogy az aszófői beszéd után ez a fajta szereplés aktívabban folytatódik. A Méltányosság munkatársa szerint Sólyom ebben is következetes önmagához, hiszen korábban közölte: csak fontos ügyekben és időkben kíván megszólalni.  

 

A teljes cikket elolvashatják a nol.hu-n.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
6    *    5    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.