Sokan otthagyhatják az egyetemet Orbánék terve miatt
Több szempontból is aggályosnak tartja a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) azt a kormányzati elképzelést, amely szerint tanulmányi ösztöndíjban a hallgatók legfeljebb 35 százaléka részesülhetne.
Sokan otthagyhatják az egyetemet Orbánék terve miatt

A szervezet felméréséből - közlésük szerint - az derült ki, hogy a hallgatói támogatások csökkentése nyomán sokan kieshetnének a felsőoktatásból. A HÖOK azt javasolja, hogy az állami ösztöndíjas hallgatói létszám 40 százaléka részesülhessen tanulmányi ösztöndíjban.

 

A HÖOK a hallgatók szociális helyzetének megismerésére 2012. június és szeptember között végzett felmérést az ország különböző felsőoktatási intézményeiben, a kérdőívekre több mint háromezren válaszoltak - közölte Domján Zsolt, a felmérés koordinátora. Az eredmények alapján fogalmazták meg javaslataikat az Emberi Erőforrások Minisztériuma számára.

 

Mint mondta, a válaszoló hallgatók 80 százaléka havi 60 ezer forintnál kevesebből kénytelen finanszírozni megélhetését és tanulmányait, 50 százalékuk pedig 15 ezer forinttal kevesebb havi jövedelem esetén a jövőjét is veszélyeztető anyagi problémákkal küzdene. Ez az összeg szinte megegyezik a tanulmányi ösztöndíj jelenlegi átlagos mértékével - mutatott rá.

 

A cikk folytatását a hvg.hu-n olvashatják.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
2    -    8    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.