Schmitt doktori címének visszavonását kezdeményezik
A Semmelweis Egyetem doktori tanácsa kezdeményezi Schmitt doktori címének visszavonását - jelentette be az egyetem rektora. A doktori tanács 22 tagjából 18 volt jelen, a többség a doktori cím elvétele mellett szavazott - írja a HVG.hu.
Schmitt doktori címének visszavonását kezdeményezik

A Semmelweis Egyetem doktori tanácsa kezdeményezi Schmitt doktori címének visszavonását. - jelentette be Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem rektora miután a doktori tanács reggel megtárgyalta Schmitt Pál kisdoktori disszertációjának ügyét.

 

Tulassay szűkszavúan nyilatkozott, kérdésekre nem válaszolt, csak annyit mondott, hogy azután hívták össze a doktori tanácsot, miután Réthelyi Miklós visszaküldte a jelentést és a döntés jogát az egyetemre. A tanács reggel 8 órakor ült össze, a 22 tagból 18 volt jelen, a többség a doktori cím elvétele mellett szavazott. A sajtótájékoztatón részt vette a Hallgatói Hálózat tagjai is, akik a bejelentést tapssal fogadták.

 

A Tényfeltáró Bizottság kedden nyilvánosságra hozott jelentése szerint a doktori eljárás hiányosságokkal ugyan, de formailag megfelelt az akkor még önállóan működő Testnevelési Egyetem gyakorlatának. A testület megállapította azt is, hogy az egyetem követett el szakmai hibát, amikor a szövegazonosságokat nem tárta fel időben. A jelentéshez az egyik tag, Fluck Ákos ügyvéd különvéleményt fűzött, amelyben a doktori cím elvételének lehetőségét vizsgálná.

 

Az 1157 oldalas jelentést egyébként Réthelyi Miklósnak küldte el az SE rektora, ám azt a nemzetierőforrás-miniszter felbontatlanul visszaküldte arra hivatkozva, hogy nem az ő joga levonni a következtetéseket, és felelősségre vonni az érintetteket.

 

A bizottság jelentése egyébként hatalmas vitákat váltott ki a tudományos közéletben, több egyetemi oktató ugyanis bejelentette, az ügy tisztázásáig nem vállalnak szakdolgozati vagy doktori disszertáció bírálatot. A Semmelweis Egyetem tényfeltáró bizottságának "gyáva jelentése" nyomán pedig lemondott habilitált professzori címéről Váradi András, a Magyar Tudományos Akadémia biokémikus doktora.

 

A Hallgatói Hálózat Schmitt lemondását követeli, ezért szerda délután óta ülősztrájkot folytatnak a rektori hivatalban. Szerda este pedig a Magyar Tudományos Akadémia elnöke is úgy nyilatkozott, hogy Schmitt Pál is hibás abban, hogy disszertációját több műből másolta le.

 

Schmitt Pál jelenleg Szöulban tartózkodik, eddig csak szerdán nyilatkozott az ügyben: elfogadja a bizottság álláspontját, amely szerinte "gyakorlatilag arról szól, hogy tartalmilag és formailag megfelelt az akkori követelményeknek." Schmitt elmondta: "egy pillanatig sem gondolta", hogy le kéne mondania, a vizsgálat eredménye pedig "egyfajta elégtétel, hogy akkor is igazam volt 20 évvel ezelőtt, mert az akkori körülményeknek és előírásoknak megfelelően írtam egy dolgozatot.Megjegyezte, örül, hogy Magyarországon "nincs kettős mérce" és a köztársasági elnökre is "vonatkoznak azok a szabályok, amik úgy hangzik (sic), hogy az ártatlanság vélelme." Végül kijelentette: doktorija ügyét lezártnak tekinti és többet nem kíván vele foglalkozni.

 

A cikket teljes terjedelmében a HVG.hu-n olvashatja el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
6    -    4    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.