RTL-ügy: Háborús viszonyok
Új fejezetéhez érkezett a kormány és az RTL küzdelme: a társaság elleni felülvizsgálati eljárásra utasította a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt Varga Mihály.
RTL-ügy: Háborús viszonyok

Új fejezetéhez érkezett a kormány és az RTL küzdelme: a társaság elleni felülvizsgálati eljárásra utasította a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter tegnap, a kormányülés szünetében tartott tájékoztatóján azt közölte: a reklámadó hatálybalépését követően kiderült, hogy van, aki nem akar fizetni. Ezzel az RTL-re utalt. A miniszter szerint a közteherviselésből mindenkinek ki kell vennie a részét. Ugyanakkor – szögezte le – a kabinet elutasítja a nyomásgyakorlást.

 

Emlékeztetőül: közvetlenül a reklámadó elfogadása után derült ki, hogy a fő célpont, az RTL egy korábbi tranzakció miatt az idén gyakorlatilag leírhatja a közterhet. Varga Mihály szerint – aki úgy fogalmazott, hogy a Fidesz-frakció kérésére vizsgáltatta meg az ügyet – fennáll a gyanú, hogy fiktív tranzakcióról volt szó, amelynek hátterében pusztán az adókönnyítés, az adókedvezmény igénybevételének szándéka állt.

 

Az utasítás szakértők szerint jogszerű, hiszen tulajdonképpen adócsalás gyanúja merült fel, és ilyen esetben a miniszternek nemcsak joga, de kötelezettsége is vizsgálatra kérni (esetleg utasítani) a hatóságot. Más kérdés, hogy nem fordul elő gyakran, hogy éljen ezzel a jogával. Igaz, ebben a ciklusban kezdenek elszaporodni a hasonló esetek, hiszen Lázár János is a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt küldte a Norvég Civil Alap felhasználóira a szabályszerű működés ellenőrzésére való hivatkozással.

 

Az adóhatóság a róla szóló törvény szerint kaphat „iránymutatást” a felettes szervétől. Ez jellemzően költségvetési érdekek, rossz adózói magatartás, csalás miatt lehet indokolt – ha például a miniszter fel akarná deríteni az áfacsalások hátterét, elvben utasíthatná a hatóságot, hogy a sajtóban is felemlegetett társaságoknál nézzen körül. Ez nem történt meg. Az RTL esetében valószínűleg megindítja a hatóság a vizsgálatot, de kérdéses, hogy mit talál.

 

A cikk a nol.hu-n folytatódik.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
9    -    0    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.